Počet dárců krve v Česku neodpovídá doporučení Světové zdravotnické organizace

Především v letních měsících se nemocnice potýkají s nedostatkem krve. Situace sice není kritická, přesto lékaři přivítají každého zdravého zájemce, který se rozhodne krev darovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odběr krve

Odběr krve | Foto: ČRo Plzeň

Podle prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla počet dárců u nás neodpovídá doporučení Světové zdravotnické organizace:

"V České republice je v současné době evidováno kolem 300 tisíc dárců krve a jejich složek. Za vhodný lze považovat podle doporučení Světové zdravotnické počet kolem 450 až 500 tisíc dárců. Z toho tedy vyplývá, že ideálního stavu jsme u nás nedosáhli."

Dárcem krve může být každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let s hmotností nad 50 kilogramů. Naopak třeba užívání drog, kousnutí klíštětem, piercing, tetování nebo cestování v exotické zemi z dárcovství vylučují.

Krev by neměli dávat ani lidé trpící nádorovým onemocněním, hepatitidou nebo ti, kdo se dlouhodobě léčí. Vyloučeni jsou i drogově a alkoholově závislí.

Zda jste nebo nejste vhodným dárcem krve zjistíte přímo na transfuzní stanici. Informace je možné také získat na internetových stránkách jednotlivých odběrových stanic. Komplexní přehled nabízí i portál Českého červeného kříže nebo Ústavu hematologie a krevní transfúze.

Přečtěte si také:
V létě je méně dárců krve, někde dochází zásoby vzácných skupin
Nebojkotujte dárcovství krve, prosí Červený kříž
Dárců krve je stále málo
Česko bude mít strategickou krevní banku

Lenka Rafaelová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme