V Čečensku byli zavražděni další dva nevládní aktivisté

V Čečensku přišli o život další dva aktivisté za lidská práva. Těla manželů pracujících pro organizaci pomáhající postiženým dětem se našla den poté, co je unesli neznámí útočníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohřeb zavražděné Zaremy Sadulajevové

pohřeb zavražděné Zaremy Sadulajevové | Zdroj: ČTK

Těla Zaremy Sadulajevové a Málika Džabraílova se našla v kufru jejich automobilu na okraji čečenského hlavního města Grozného. Na obou byly patrné stopy po střelných zraněních.

Mladý manželský pár unesli v pondělí neznámí útočníci přímo z kanceláře charitativní organizace "Zachraňme generaci", která pomáhá dětským obětem násilí a úzce spolupracuje například s fondem UNICEF.

Jde přitom už o druhý podobný případ za necelý měsíc. V červenci postihl stejný osud respektovanou ochránkyni lidských práv Natálii Estěmirovovou.

Podle ruských ochránců práv události posledních týdnů ukazují, že situace v Čečensku se definitivně vymkla zpod kontroly.

Hnutí Memorial, kde pracovala zavražděná aktivistka Natálie Estěmirovová, obvinilo ze zodpovědnosti za čin, který minulý měsíc otřásl Ruskem, čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Ten to ale odmítá.

Přečtěte si také:
Čečenský prezident odmítl zodpovědnost za vraždu Natálie Estěmirovové
Za vraždu N. Estěmirovové je podle nevládních organizací zodpovědný čečenský prezident
Evropa i Rusko odsoudily vraždu přední ruské aktivistky Estěmirovové
V Rusku přišla o život další přední aktivistka za lidská práva

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme