Prezident Václav Klaus podepsal novelu protikuřáckého zákona

Prezident republiky podepsal novelu protikuřáckého zákona, která jasně popisuje protikuřáckou prevenci. Zákon nově definuje veřejná místa, kde bude platit zákaz kouření, a zpřísňuje prodej tabákových výrobků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření

Kouření | Foto: Jan Rosenauer

Novela také rozšiřuje případné sankce za její porušení. Ty se mohou vyšplhat až na půl milionu korun. Hlavní hygienik ČR Michael Vít věří, že nová pravidla ochrání před pasivním kouřením hlavně děti:

"Za velmi významné považuji to, že je nově možnost zakázat občanovi kouřit na dětských hřištích a akcích, které jsou určeny dětem a mládeži."

Podle novely si nově majitelé barů a restaurací budou moci vybrat, zda jejich zařízení bude kuřácké či nekuřácké. Do jakého podniku návštěvník vstupuje, pozná podle nálepky na dveřích.

"Je tu liberální přístup v rozhodnutí, zda restaurace bude kuřácká či nikoliv. V obou případech pak toto musí být viditelně označeno mezinárodním piktogramem," dodává hlavní hygienik.

Michael Vít si ale myslí, že i když se nepodařilo prosadit úplný zákaz kouření v restauracích, tak je jen otázkou času, kdy se to změní: "Já si stejně myslím, že se časem budeme dostávat k tomu, že vyšší množství restaurací bude nekuřáckých."

Tabáková lobby má v Česku velký vliv

I hlavní předkladatel novely poslanec za ODS Boris Šťastný přiznává, že tabáková lobby má v české politice významné postavení:

"Nepopírám, že tabáková lobby je v Česku velmi silná a nepochybně hraje roly při rozhodování mých kolegů. Pokládám za malý zázrak, že novela protikuřáckého zákona byla přijata s ohledem na to, jakým způsobem politické autority v České republice proti návrhu bojovaly."

Přečtěte si také:
Senátoři schválili protikuřácký zákon
Kouření v restauracích se zatím úplně zakazovat nebude
Antikuřácký zákon
Světový den bez tabáku připomíná škodlivost kouření
Nezletilí kuřáci se k cigaretám v Česku dostanou velmi snadno

Ivana Sýkorová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme