Barmská disidentka Su Ťij se odvolá proti novému trestu

Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij nesouhlasí s dalším trestem a proti rozsudku se chce odvolat. Soud v Rangúnu poslal nositelku Nobelovy ceny za mír za porušení domácího vězení na tři roky za mříže, šéf vojenské junty trest ale následně snížil na 18 měsíců domácího vězení. Evropská unie, Spojené státy i další země proto volají po nových sankcích vůči autoritativnímu režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmská disidentka Su Ťij

Barmská disidentka Su Ťij | Foto: AFP

Su Ťij nesouhlasí jak s pondělním verdiktem, tak ani se samotným procesem. Koncem května jí totiž měl vypršet předchozí trest domácího vězení a junta už neměla žádný legální způsob jí ho znovu prodloužit.

Proti rozsudku se odvolá i Američan John Yettaw, který začátkem května do domu nositelky Nobelovy ceny míru pronikl. Za to byl odsouzen k sedmi letům, z toho čtyři roky má strávit na nucených pracích.

Kvůli prodloužení vězení Su Ťij, která byla v roce 1990 zvolena premiérkou, ale armáda výsledky voleb zrušila a od té doby jí téměř nepřetržitě zadržuje, se sešla i Rada bezpečnosti OSN. Některé země včetně Číny ale požádaly o odklad. Peking navíc dosud vždy jakékoli sankce proti vojenské juntě zablokoval.

Přečtěte si také:
Su Ťij stráví v domácím vězení další rok a půl
Vynesení rozsudku nad barmskou disidentkou Su Ťij bylo odloženo
Soud s barmskou disidentkou Su Ťij spěje ke konci. Hrozí ji pět let vězení
Šéf OSN je v Barmě, setkání s vězněnou Su Ťij nejisté
EU vyzvala k propuštění Su Ťij a vyjádřila podporu íránské opozici
V Barmě začal soudní proces se světoznámou disidentkou Su Ťij
Situace v Barmě je v oblasti porušování lidských práv kritická

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme