Izrael zvažuje propuštění palestinského vůdce Barghútího

V Izraeli se znovu rozjíždí debata o možnosti propustit na svobodu Marvána Barghútího, vlivného palestinského aktivistu, který si odpykává pětinásobné doživotí za organizování gerilových a teroristických útoků. Barghútí výrazně uspěl ve vnitrostranických volbách palestinského Fatahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský policista na pozadí s transparentem oslavujícím Marvána Barghútího.

Palestinský policista na pozadí s transparentem oslavujícím Marvána Barghútího. | Foto: AFP

Barghútí je v Palestině velmi populární, mnohými Palestinci je často označován za jediného nástupce Jásira Arafata.

Někteří izraelští činitelé se proto domnívají, že by bylo vhodné využít jeho autority. Například ministr Avišaj Braveman a bývalý šéf izraelské tajné služby Gedeon Ezra tvrdí, že jedině Barghútí dokáže čelit palestinským islamistům z Hamásu.

Domnívají se také, že Barghútího místo není za mřížemi, ale u jednacího stolu, a to v rámci mírových rozhovorů.

Na kongresu palestinského hnutí Fatah skončil Barghútí třetí při volbě 18 členů ústředního výboru. Volby výrazně obměnily vedení Fatahu. Takzvaná stará garda Fatahu kolem palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse utrpěla těžkou porážku. Sám Abbás však svoji pozici uhájil.

Abbásova administrativa je často spojována s korupcí a zneužíváním moci. Západ a Izrael ji ale považuje za partnery v mírovém procesu, a to i navzdory faktu, že nemá faktickou kontrolu nad pásmem Gazy, které od roku 2006 respektive 2007 ovládá Hamás.

Řada izraelských politiků ale varuje, že se k moci nedostala žádná umírněná skupina, ale jen nové tváře se starými extremistickými postoji.

Přečtěte si také:
Palestinské hnutí Fatah zažilo politické zemětřesení. Obměnilo skoro celé vedení
Fatah: za smrt Jásira Arafata nese odpovědnost Izrael
Abbás: Palestinské hnutí Fatah slibuje úsilí o mír, nezříká se ale dalšího boje proti Izraeli
Palestinské hnutí Fatah zahajuje svůj kongres, vyjasnit má i postoj k Izraeli
Palestinskému prezidentovi Abbásovi hrozí vzpoura vlastních lidí

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme