Během působení Aleše Řebíčka v politice získala jeho bývalá firma zakázky za 14 miliard

Téměř 240 milionů vydělala vloni stavební firma Viamont, která dřív z části patřila ex-ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi. Získala přitom 25 státních zakázek. Za celou dobu, kdy se Aleš Řebíček pohybuje ve vysoké politice, vydělal Viamont na těchto zakázkách zhruba 14 miliard korun. Částku propočítaly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba silnice (ilustrační foto)

Stavba silnice (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

Dříve regionální společnost se během této doby vyhoupla mezi českou špičku ve stavebnictví. Mezitím narostlo i konto samotného Řebíčka. Ačkoliv už před tím vlastnil milionový majetek, nejvíc vydělal právě v době, kdy vedl resort dopravy.

Podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslava Motejlka je podivné, že než se stal Řebíček ministrem, tak firma měla obrat jednu miliardu korun a čistý zisk necelých 40 milionů. Minulý rok přitom vykázala obrat 4 miliardy a čistý zisk 294 milionů.

"V zásadě v České republice neexistuje stavební firma, která by za tři roky dokázala čtyřikrát zvýšit své tržby. To není možné, to se od roku 1989 nepodařilo vůbec nikomu," říká Motejlek.

Sám Řebíček koupil vloni vilu v toskánském Monte Argentariu, které nechvalně proslavily společné snímky politiků, lobbistů a podnikatelů a taky byt v Dubaji. Za vilu zaplatil v přepočtu 126 milionů korun a za byt devět milionů korun. Obojí vykázal ještě jako ministr do majetkového přiznání.

Motejlek poukazuje na to, že Řebíček prodal podíl ve Viamontu v roce 2006, ale tu největší částku, asi 217 milionů inkasoval až vloni. "To vypadá, jakoby Viamont byl vykrmen těmito zakázkami a z těchto peněz teprve mohl být Řebíček vyplacen. V roce 2006 hodnota podílu ve Viamontu v žádném případě tak vysoká nebyla, byla maximálně třetinová" dodal Motejlek v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor Veroniky Sedláčkové s Miroslavem Motejlkem si poslechněte zde

Přečtěte si také:
Ve vládě končí Čunek, Stehlíková, Řebíček a Julínek
Řebíček má potíže

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme