Írán prosazuje mezinárodní zákaz útoků na jaderná zařízení

Mezinárodní agentura pro atomovou energii by měla zakázat útoky na jaderná zařízení. Takový návrh prosazuje Írán a chce ho předložit k hlasování na zářijovém zasedání agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

balistická raketa /ilustrační foto/

balistická raketa /ilustrační foto/ | Foto: FAS

Zejména Izrael v poslední době nevylučuje, že zaútočí na íránské závody. Zdůvodňuje to tvrzením, že Teherán tajně vyrábí jadernou zbraň.

Jak prohlásil íránský zástupce v Mezinárodní agentuře pro jadernou bezpečnost (IAEA) Alí Askar Soltanie, Teherán se Izraele nebojí. Navíc si podle něj nikdo nedovolí na Írán zaútočit.

Íránské vedení také tvrdí, že snaha prosadit mezinárodní zákaz s tímto dvoustranným problémem nesouvisí. Na reaktory ale zatím útočil právě Izrael, když v roce 1981 rozbombardoval irácký reaktor Osirak a předloni patrně zničil podobné zařízení v Sýrii.

Ani samotný Teherán ale útok na reaktory nevylučoval, několik generálů totož pohrozilo, že pokud Izrael opravdu zaútočí na Írán, stane se terčem íránských raket závod v izraelské Dimoně.

Přečtěte si také:
Izraelci mají strach ze špionáže nově budovaným americkým radarem
Izrael chce zablokovat výzvu za bezjaderný Blízký východ
Američané přivezli do Izraele radar proti íránským raketám
Izraelský ministr pohrozil únosem íránského prezidenta Ahmadínežáda
Napadení Íránu by podle tamního režimu vedlo ke třetí světové válce

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme