ČEZ vydělal za první pololetí 31,6 miliard korun

Elektrárenská skupina ČEZ, i přes klesající spotřebu elektřiny, dokázala v prvním pololetí roku zvýšit zisk. Vydělala o 11 % víc než v loňském roce - 31,6 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

ČEZ totiž loni při vysokých cenách předprodal velkou část produkce elektřiny. Jak říká analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, recese se v posledních měsících ale už začala projevovat i v hospodářských výsledcích ČEZu.

"Pokud se podívám na čísla za třetí kvartál, tak je zde patrný přibližný pětiprocentní meziroční pokles zisku. Lze to pozorovat na klesající spotřebě elektrické energie u českých domácností a samozřejmě i podniků. Předpokládáme, že ve druhém pololetí se tato situace ještě prohloubí a výsledky právě v meziročním srovnání nebudou tak dobré, jako byly v minulosti," řekl Hatlapatka Radiožurnálu.

Tržby ČEZu vzrostly o téměř šest procent na 95,6 miliardy korun. Výsledky jsou ale mírně pod očekáváním trhu.

Pražská burza nicméně zareagovala na zisk elektrárenského gigantu pozitivně. Podle analytika společnosti Capital Partners Josefa Stoulila v úvodu dne akcie ČEZu posílily. "Nárůst se odehrál někde na hranici 992 korun, dochází ale k postupné stabilizaci kurzu a nyní se akci ČEZu pohybují kolem 985 korun," řekl Rádiu Česko Stoulil a dodal, že podle předpokladů nedochází k přílišnému ovlivnění cen titulů ČEZu v důsledku zveřejnění hospodářského výsledku.

Podle Stoulila se ale dá očekávat, že akcie ČEZu posílí. "Tendence může být střednědobě růstová, nicméně záleží také na zahraničních trzích."

ČEZ za první pololetí vyrobil 33,16 terawatthodin elektřiny, a to znamená meziroční pokles o 5,4 procenta. Spotřeba elektřiny v Česku přitom klesla o 6,9 procenta, respektive o 8 procent po očištění od klimatických vlivů.

Největší pokles skupina zaznamenala u zmíněných podniků, a to o 12,5 procenta. Hospodářská recese pak nejvíce ovlivnila tuzemskou spotřebu v dubnu a v květnu, kdy byl meziroční pokles kolem deseti procent. V červnu byl meziroční pokles již jen šest procent.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický koncern ČEZ ve druhém čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem na úrovni 12,5 miliardy korun. Komentář analytika Capital Partners Josefa Stoulila.

Přečtěte si také:
Lidovci chtějí kvůli povolenkám pro ČEZ podat ústavní stížnost
ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v Temelíně
E.ON vyzývá ČEZ k cenové válce, nabídl o pětinu nižší ceny
ČEZ nabídne lidem a firmám pevnou cenu elektřiny na rok 2010

Tomáš Medek, Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme