Čína řeší další ekologický skandál, únik olova přiotrávil stovky dětí

Na 300 dětí přiotrávil na severozápadě Číny únik olova z průmyslového komplexu. Peking už kvůli tomu odvolal vedení společnosti. Podobné případy kontaminace nebezpečných látek jsou v Číně závažným problémem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová oblast - ilustrační foto

Průmyslová oblast - ilustrační foto | Foto: Comstock Images

Postiženi jsou obyvatelé žijící v blízkosti průmyslového parku v Čchang-čchingu v provincii Ša-an-si a zejména pak malé děti. Problém se přitom táhne už dva roky, místním bylo slíbeno, že budou od hutí přestěhováni, dosud se však přestěhovalo pouhých 156 z celkového počtu 590ti postižených rodin.

Problém je o to vážnější, že čínské rodiny mohou mít vzhledem ke státní politice jen jedno, na venkově maximálně dvě děti. A navíc není jednoduché se skutečný stav dozvědět, informace jsou zatajovány nejen postiženým lidem, ale i novinářům.

V Číně vznikly kvůli vypouštění jedovatých látek i takzvané rakovinné mapy. Jsou na ní desítky obcí, kde lidé ve velkém počtu umírají na rakovinu následkem znečištěného životního prostředí. Mapu vytvořili čínští uživatelé internetu, a to na základě oficiálních údajů. Skutečný stav tak může být mnohem horší.

Související články:
Čínská vláda čelí dalšímu skandálu, tentokrát s vanadem
Čínští dělníci platí zdravím za výrobu úsporných žárovek pro EU
Za skandál s melaminem byly v Číně vyneseny dva tresty smrti
Čínské soudy odmítají žaloby na mlékárny zapletené do skandálu s melaninem
Čína: Mlékárny se omluvily za melamin v mléce, slíbily plnění nejpřísnějších norem
Kvůli toxickým mléčným výrobkům v Číně padla první žaloba
Čína přiznala mnohem větší počet dětí postižených melaminem
EU zakáže dovoz čínských potravin pro děti s příměsí mléka

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme