Ekonomové očekávají zmírnění propadu české ekonomiky

Podle ekonomů se propad českého hospodářství meziročně zmírnil. Potvrdit by to dnes měly údaje Českého statistického úřadu. Analytici ale nevylučují ani překvapení, jakým byl například mírný růst ekonomiky v Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

"Ve druhém čtvrtletí stále ještě docházelo k výraznému poklesu ekonomiky a velmi slabým známkám dosedání na dno. Zhruba v polovině roku už se ekonomika stabilizuje a v druhé polovině roku možná uvidíme určitý růst," říká ekonom Raiffeisenbank Michal Brožek.

Odhaduje, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla meziročně na - 4,8 procenta oproti -3,4 procenta v prvním čtvrtletí. To by znamenalo zmírnění propadu mezi jednotlivými čtvrtletími. Brožek ale současně dodává, že jakýkoli odhad hrubého domácího produktu je v této době nejistý.

"Vidíme i na příkladech zemí eurozóny, že se odhady poměrně výrazně lišily od toho konečného výsledku. Například v Německu místo očekávaného poklesu přišel mírný nárůst," dodal Brožek. Něco takového se podle něj nedá vyloučit ani v případě České republiky.

Přečtěte si také:
Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta
Evropská unie musí začít šetřit, tvrdí Švédové i šéf eurozóny
Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Evropská unie má začít v příštím roce šetřit
Hospodářská krize opět udeřila, státům platícím eurem hrozí deflace
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Igor Maňour, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme