Taliban zabíjel přímo v afghánské metropoli. Jen pět dní před prezidentskými volbami

Nejméně tři mrtví a sedmdesát zraněných, taková je bilance sebevražedného bombového útoku v Kábulu. K výbuchu došlo jen pět dní před prezidentskými volbami v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kábul

Kábul | Foto: AFGHANISTAN ONLINE

Přihlásilo se k němu radikální hnutí Taliban, které volby nového prezidenta odmítá a hodlá je překazit.

K mohutné explozi došlo v sobotu ráno v diplomatické čtvrti Kábulu, nedaleko ambasády Spojených států amerických a velitelství Severoatlantické aliance.

Podle zpravodajských agentur šlo o akci sebevražedného útočníka, který bombu odpálil právě nedaleko hlavního vchodu do velitelství NATO.

Před blížícími se volbami platí v Kábulu zvýšená bezpečnostní opatření. V zemi má navíc během voleb na bezpečnost vedle afghánských jednotek dohlížet také víc než sto tisíc zahraničních vojáků. Přesto se útoku nepodařilo zabránit.

V Kábulu tak umírali lidé po několika týdnech relativního klidu. S blížícím se termínem voleb ale pravděpodobnost dalších výbuchů zřejmě poroste.

Přečtěte si také:
Britští poslanci kritizují vojenskou misi v Afghánistánu
Nová pravidla usnadní německým vojákům v Afghánistánu použití zbraní
Talibánští vzbouřenci v provincii Badghís kývli na příměří s vládou
Britské ztráty v Aghánistánu v poslední době narůstají znepokojivým tempem
Americká armáda zahájila rozsáhlou operaci v Afghánistánu

Jaromír Marek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme