Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard

Jestliže nedojde ke změnám v zákonech, které současné vládě navrhne ministerstvo financí, schodek rozpočtu České republiky na rok 2010 dosáhne asi 7 procent hrubého domácího produktu, což odpovídá zhruba 256 miliardám korun. Rádiu Česko to potvrdil ministr financí Eduard Janota s tím, že jde o 'velmi špatné číslo na úrovni ekonomiky Maďarska'.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

"Je třeba přijmout zásadní legislativní opatření, která umožní snížit na jedné straně výdaje rozpočtu - a to velmi výrazně - a na druhé straně i zvýšit příjmy rozpočtu, protože bez změn obou stran rozpočtové bilance se situace zásadně nedá řešit," řekl Janota Rádiu Česko.

"Jedna varianta rozpočtu bude vycházet z reálných předpokladů a možností, a ta se zcela určitě bude pohybovat nad hranicí 200 miliard. Toto bude podle mého názoru patrně oficiální návrh rozpočtu, protože nemůžeme postupovat jinak, musíme ctít platnou legislativu," vysvětlil Janota.

Ministr Janota chce ale projednat i druhou variantu rozpočtu České republiky na rok 2010, ve které počítá s legislativními změnami.

"Pokud by změny na příjmové a zejména výdajové straně schválily Poslanecká sněmovna a Senát, deficit rozpočtu by se dal srazit na rozumnou míru, někde okolo pěti procent deficitu veřejných rozpočtů HDP," upřesnil Janota.

Ministr financí současně varuje: "Pakliže bychom pasivně přijímali stávající stav, tak se pohybujeme někde až v úrovni sedmi procent. A to je velmi špatné číslo."

Eduard Janota navrhuje úspory prakticky ve všech kapitolách mandatorních výdajů, které tvoří 80 procent státního rozpočtu: "Týká se to celé škály mandatorních výdajů. Prošli jsme velmi podrobně všechny mandatorní výdaje a popsali jsme možnosti, kde by se daly a za jakých podmínek ušetřit výdaje rozpočtu."

Ministerstvo uvažuje mimo jiné o odkladu daňového zvýhodnění podniků z 20 na 19 procent a o zvýšení stropu pro pojistné na sociální zabezpečení: "Jedna z úvah je zvýšení stropu ze čtyřnásobku na šestinásobek, to znamená, že rozpočet bude inkasovat řádově v jednotkách miliard víc prostředků."

"Jsou tam i jiné možnosti zvýšení daňových příjmů, ať už se to týká daně z nemovitosti, nebo jsou tam propočteny úvahy, co by se stalo, kdyby se zvedla spotřební daň," pokračoval ministr.

Janota je ale k prosazení svých návrhů spíš skeptický: "Jsme v době těsně před volbami a kreativita a, řekněme, určitý populismus politiků roste, čím více se blížíme k termínu voleb. Takže očekávám, že naprostá většina z nich se k tomu bude stavět velmi, velmi chladně a spíše bude kritizovat nebo ty věci zlehčovat."

"Ale to je věc politiků. Mojí povinností je reálně popsat stav a informovat vládu," uzavřel ministr rozhovor pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Rádia Česko s ministrem financí Eduardem Janotou o rozpočtu ČR na rok 2010 .

Přečtěte si také:
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok
Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta
Janota: Povodňové škody zvýší schodek rozpočtu pro letošní rok

Marián Vojtek, Václav Pešička, Lukáš Vincourek, Robert Břešťan, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme