V Česku se připravuje legislativní úprava náhradního mateřství

Zhruba 15 procent párů má problém počít dítě přirozenou cestou. Jejich počet navíc neustále roste. Moderní medicína jim ale dává stále více možností. Jednou z nich je také náhradní mateřství, kdy dítě donosí a porodí jiná žena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mimino

Mimino | Foto: Jan Rosenauer

Právě pro takovýto způsob mateřství je ale zapotřebí právní úprava, která zabrání jeho zneužití. Podle ředitele zlínské Kliniky reprodukční medicíny Davida Rumpíka už na ní odborníci začali pracovat.

"Naším cílem rozhodně není otevřít obchodování žen s dělohou, ale pomoci párům, které to skutečně potřebují. Zabránit zneužití se dá jedině tím, že budou stanoveny jasné indikace, podle kterých bude možné tento výkon provést. Rovněž nebude možné dělat tento výkon takzvaně "na přání", jenom aby si některá žena ušetřila devět měsíců těhotenství, nebo aby si nezkazila postavu," upřesnil Rumpík Radiožurnálu.

Náhradní mateřství by tak mělo zůstat vyhrazeno jen pro ženy, které nejsou z vážných zdravotních důvodů schopny donosit vlastní dítě.

I přes zatím chybějící legislativní úpravu už tuto šanci neplodným párům dává Klinika reprodukční medicíny ve Zlíně. Podle Rumpíka přibývá žen, pro které je to jediná možnost, jak se dočkat vlastního potomka.

"Je nám jasné, že je to cesta kontroverzní, ale vycházeli jsme z toho, že pokud se zmíněná metoda dělá skutečně v indikovaných případech, pokud navíc nebude a není zneužívaná, tak je to opravdu jediná cesta jak pomoci páru. Myslím si, že pokud je to v našich silách, tak by byla škoda zmíněný výkon neprovést, a rodině tak dítě neumožnit," uzavřel Rumpík.

Přečtěte si také:
Náhradní mateřství: smíme vše, co dovedeme?
Nejen ženy, ale i muži by měli zvážit starší rodičovství
ODS navrhuje mateřskou v délce 18 týdnů za plný plat
Europoslanci prodloužení minimální doby mateřské prozatím neschválili

Pavla Dluhoschová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme