Českou ekonomiku čeká deflace a zlevňování

Pokračující problémy globálního a zprostředkovaně domácího hospodářství dál tlačí tuzemské podniky k tomu, aby snižovaly své ceny. V zemědělství proto v červenci ceny meziročně poklesly o 26,7 procenta a meziměsíčně o 1,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze

V průmyslu pak šlo ve srovnání s minulým rokem o propad o 4,9 procenta a v porovnání s letošním červnem o 0,4 procenta.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se tak dá na českém trhu očekávat deflace, tedy všeobecný pokles spotřebitelských cen: "Přece jenom se dočkáme toho, že inflace bude záporná a myslím si, že to bude zhruba za měsíc, za dva."

Ceny výrobců se tradičně promítají i do cen spotřebního zboží. Podle Dufka ale trh reaguje se zpožděním: "Nejrychleji se projevují nové ceny u pohonných hmot. U ostatního zboží dochází k velkému zpožďování a vidíme to v zemědělství a u potravinářských výrobků. Podobně je to i v průmyslu."

Při poklesu cen ale klesají zisky firem., které by ale mohly špatnou finanční situaci řešit dalším zlevňováním: "Mnohé firmy jsou ve ztrátě a fakticky nemají prostor než zlevňovat a snažit se upoutat pozornost svých zákazníků. Pokud by takto klesly i ceny v obchodech, tak by se poptávka mohla alespoň částečně oživit," spekuluje analytik ČSOB.

Dufek ale dodává, že na oživení české ekonomiky to nebude mít velký vliv. Podle něj je důležité chování německých spotřebitelů: "Jestli se ekonomika oživí, rozhodne zahraniční spotřebitel především na německém trhu. Záleží na tom, jestli Němci budou kupovat produkci českého průmyslu."

S tím, že snižování cen a zvýšený spotřebitelský zájem Čechů o nakupování nemůže ekonomiku zachránit, souhlasí i viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Somr: "To vůbec nepomůže. Naopak to povede k ještě horší finanční situaci firem, k dalšímu propuštění a snižování schopnosti lidí nakupovat."

Somr navíc odhaduje, že snižování cen se brzo zastaví: "Doufám, že už se moc zlevňovat nebude, že přijde podzimní oživení a zlevňování se zastaví."

České firmy krachují

Počet krachů českých firem se v prvním pololetí dostal na historické maximum. Podle společnosti Coface Czech bylo podáno bezmála 2 a půl tisíce návrhů na konkurz. Podle Somra se situace nebude výrazně zlepšovat.

"Řada firem, i těch, které ještě před rokem na tom byly finančně velmi dobře, hospodaří na hranici svých finančních možností a musí zvažovat další snižování nákladů."

Většina ekonomů se shoduje na tom, že to nejhorší má česká ekonomika už za sebou. Podle viceprezidenta Hospodářské komory ale nemohou firmy očekávat velké zlepšení:

"Ekonomika už nebude tak rychle klesat jako dosud, ale pro domácí podniky to nebude znamenat velkou změnu. I když budeme mluvit o zlepšení, tak to ještě nebude tak velká změna, aby to firmy na svém hospodaření dostatečně poznaly a dokázaly překlenout negativní období, které v posledním roce zažívají."

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné ekonomické situaci debatovali na Rádiu Česko viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Somr a analytik ČSOB Petr Dufek.

Přečtěte si také:
Ekonomové očekávají zmírnění propadu české ekonomiky
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Inflace je nejnižší za posledních 6 let
Tuzemský průmysl v květnu meziročně klesl o 22 procent

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme