ČSSD odmítá úsporné návrhy ministra Janoty

Česko příští rok zřejmě čeká rekordní schodek státního rozpočtu. Bez zásahů vlády se částka může vyšplhat až na 230 miliard korun. Ministr financí Eduard Janota proto chystá změny, které by měly deficit snížit o zhruba 70 miliard. Počítá se zmrazením důchodů, snížením státní podpory u stavebního spoření, ale i se zvyšováním daní. ČSSD však jeho návrhy vesměs odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Foto: Rádio Praha

Jak řekl v pořadu Radiofórum sociálnědemokratický poslanec a člen rozpočtového výboru Miroslav Svoboda, ČSSD má jiné představy o krocích, které by ráda udělala, aby se rozpočtová bilance zlepšila. Navrhuje především zvýšení přímých daní z příjmů firem i vyšší zdanění vysokých příjmů osob. Určité zvýšení DPH však připouští.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozpočtový deficit České republiky; atentát v Ingušsku; vládní pomoc po povodních a vypovězení dvou ruských diplomatů; pojišťovny přicházejí o stamiliony kvůli nedůslednému výběru zdravotního pojištění od cizinců; otázky kolem rekordu v běhu na sto metrů

"Nedá se říci, že bychom zvýšení DPH za žádnou cenu nepodpořili, ale považujeme to až za krok dvě či tři. ČSSD však chce rozhodně zachovat spodní sazbu DPH na současné hranici, zvýšení horní sazby lidi tolik bolet nebude," uvedl Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Rádia Česko s ministrem financí Eduardem Janotou o rozpočtu ČR na rok 2010 .

ČSSD však naprosto odmítá snižování mandatorních neboli povinných výdajů státu, například sociálních dávek a příspěvků v nezaměstnanosti. "Ano, budeme hájit jejich současnou úroveň," prohlásil v Radiofóru Svoboda.

ODS se naopak domnívá, že bez snižování mandatorních výdajů se Česko v nejbližší době neobejde, uvedl v Radiofóru další člen rozpočtového výboru, poslanec za ODS Michal Doktor. Co se týče DPH, Doktor by byl pro trvalé sjednocení sazeb DPH na 15 procentech, což by znamenalo nárůst dolní sazby o 2,5 až 3 procenta, a mírné snížení horní sazby. Zvyšovat přímé daně z příjmů pak ODS podle něj naprosto striktně odmítá.

Přečtěte si také:

Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme