Rádio Česko: Ministryni spravedlnosti překvapuje premiérova kritika

O situaci ve svém resortu bude mluvit ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová s premiérem Janem Fischerem a prezidentem Václavem Klausem. S předsedou vlády by pak měla probrat personální změny, které na ministerstvu učinila a které jí Fischer vytkl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová | Foto: Tomáš Adamec

Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela a o několik dní později také vrchní ředitelku legislativně-právní podsekce Danu Prudíkovou.

Podle premiéra však úřednický kabinet nemá k takovýmto krokům dostatečný mandát. Jak řekla Rádiu Česko ministryně Kovářová, premiérova kritika ji překvapila.

"Dva dny před tím, než byl jeho dopis napsán a odeslán, jsme spolu strávili celodenní pracovní cestu - a k žádným výtkám nedošlo. A také všechna předchozí zásadní kroky včetně personálních kroků a včetně mých úmyslů do budoucna i kroků, které jsou v jeho dopise zmíněny, tak o všech byl mnou předem informován a mé vysvětlení akceptoval."

Přehrát

00:00 / 00:00

S ministryní D. Kovářovou v pořadu Rádia Česko hovoří M. Mašková

Kritiku vzbudilo i rozhodnutí Kovářové o návratu krajského státního zástupce Jiřího Křivance do funkce. Křivance připravil o post předchozí ministr Jiří Pospíšil (ODS), kvůli tomu, že odvolal svého podřízeného Adama Bašného. Nelibost vzbudila ministryně spravedlnosti také v souvislosti s možným zrušením poboček vrchního státního zastupitelství v Brně a Ostravě.

Podle ministryně Kovářové je jen shoda náhod, že se její schůzky s premiéram i prezidentem konají v jeden den. A nepředpokládá, že by s prezidentem Klausem probírala právě sporné personální změny.

Milan Kopp, Patricie Polanská, Martina Mašková, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme