Střední školy se potýkají s nedostatkem žáků

Nový systém přijímacího řízení a slabé populační ročníky. To jsou podle ministerstva školství důvody, proč mají střední školy ještě volná místa a vypisují i páté kola přijímacího řízení. Výjimkou nejsou ani gymnázia, která také nezaplnila svou kapacitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

učeň

učeň | Foto: Střední škola umělecká a řemeslná

S nedostatkem žáků se potýkají převážně střední odborné školy a učiliště. Pokud třídy nebudou naplněné, může to pro školy znamenat velký problém. Každý žák totiž přináší peníze do školské pokladny.

"Obecně platí, že při letošním přijímacím řízení na střední školy bylo 188 tisíc volných míst a pouze 107 tisíc zájemců. Za tímto převisem nabídky nad poptávkou stojí demografický pokles," vysvětlil mluvčí ministerstva školství Tomáš Bouška.

Sociální demokraté souhlasí s ministerstvem a nový systém podporují, poslanec Zbyněk Novotný z ODS si ale myslí něco jiného: "I školství musí vycházet z reálného stavu, kolik dětí v ČR je, a kolik jich může do škol nastoupit. Když přebývá stovky volných míst, tak to znamená, že počet škol je příliš veliký."

Přitom kvůli nízkému počtu uchazečů některá učiliště dokonce vypisují páté kolo přijímacích zkoušek. Přestože byl velký zájem o některé učňovské obory, například Integrovaná škola stavební v Ústí nad Labem, nabízí ještě kolem padesáti volných míst.

"V maturitním oboru Technická zařízení budov máme ještě místo pro 14 zájemců. U tříletých oborů, kde je veliký nával, máme kapacitu, že například na instalatéra můžeme ještě přijmout 11 žáků," uvedl ředitel školy Vítězslav Štefl.

Nestačí jedna přihláška?

Podle zástupce ředitele Gymnázia Český Brod, Ivo Kocuma, by dětem stačila jedna přihláška: "Bylo by bezvadné mít ve třídě 15 až 18 žáků a mít na každého z nich volný čas. Je tady ale druhá věc, že každé dítě přináší peníze, a pokud nebude třída naplněna, tak škola zajde na úbytě."

Třemi přihláškami na střední školy se bude také ještě zabývat i ministerstvo školství a nový způsob přijímacího řízení vyhodnotí.

"Počátkem října budeme znát výsledky fungování nového systému. Ministerstvo toto téma nespouští dlouhodobě ze zřetele, proto nás budou zajímat reakce zřizovatelů škol i samotných rodičů," uvedl mluvčí resortu Tomáš Bouška.

Podle něj se zatím naplnili některé skutečnosti, které ministerstvo očekávalo. "Naše předpoklady se naplnily v tom, že největší problém je s obsazením nových tříd ve středních odborných školách. Naše prognózy dokonce mluví o setrvalém poklesu až do roku 2015," dodává Bouška.

Přečtěte si také:
Systém tří přihlášek způsobil na školách v Libereckém kraji chaos
Školy pokračují v boji o studenty i o prázdninách
Začínají přijímací zkoušky na střední školy

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme