Afghánistán nebude slavit 90 let nezávislosti, bojí se násilností

Situace v Afghánistánu se před čtvrtečními prezidentskými volbami vyostřuje. Taliban hrozí, že volby překazí a útočí po celé zemi. V úterý zabil sebevražedný útočník v Kábulu osm lidí, přes 50 dalších bylo zraněno. V ulicích Kábulu jsou tisíce policistů. Mají zabránit případným útokům během oslav dnešního svátku afghánské nezávislosti. Z bezpečnostních důvodů byla většina mítinků zrušena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obydlená čtvrť v Kábulu z pohledu pilota vrtulníku

Obydlená čtvrť v Kábulu z pohledu pilota vrtulníku | Foto: Ivan Pospíchal

Prezident Hamíd Karzáí nevystoupí se svým každoročním projevem na kábulském sportovním stadionu. Zrušena byla i tradiční vojenská přehlídka. Oficiální oslavy se odehrají pouze v přísně střeženém areálu prezidentského paláce.

Policie varuje lidi, aby se nescházeli ke spontánním oslavám. Taková shromáždění by se mohla stát terčem útoků teroristů.

Den nezávislosti, který letos připomíná 90. výročí osvobození od britské nadvlády, přichází den před prezidentskými volbami v Afghánistánu.

Nepřekazte volby psaním jen o násilnostech

Afghánské úřady vyzvaly domácí i zahraniční média, aby nyní neinformovali o násilnostech v zemi. Chtějí zabránit chaosu a panice a také se obávají, že tyto informace by voliče zastrašily. Radikálové z hnutí Taliban hrozí, že volby překazí, a útočí po celé zemi.

"Je to otázka novinářské odpovědnosti zabránit panice. Když lidé vidí a slyší o jen mrtvých a zraněných, rozmyslí si jít k volbám." Vyzývá novináře afghánské ministerstvo zahraničí.

Podle analytika pro oblast Blízkého východu Jana Šnaidaufa Afghánce teroristické útoky od volební účasti neodradí. "Naopak očekává se, že volební účast bude velmi vysoká. Prezidentské volby jsou v Afghánistánu zásadní věcí. Mimo jiné proto, že na tom, kdo bude zvolen, závisí osud jednotlivých afghánských komunit, respektive tyto komunity to tak vnímají. V Afghánistánu, který je etnicky rozdělen, je etnická příslušnost vnímána jako zásadní faktor," řekl Rádiu Česko Šnaidauf.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor Václava Sochora s Janem Šnaidaufem o předvolebním dění v Afghánistánu v MP3:

V úterý přišlo v Afghánistánu o život nejméně 12 lidí, osm z nich zahynulo při sebevražedném atentátu na vojenský konvoj v Kábulu. Mezi mrtvými jsou i dva pracovníci OSN a jeden voják mnohonárodnostních sil.

Taliban neútočí ale jen na vojenské cíle. Na severu země se terčem stali členové volební komise připravující čtvrteční volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Afghánistánu hovořil na Rádiu Česko Václav Sochor se zvláštním zpravodajem Radiožurnálu v Kábulu Jaromírem Markem.

Přečtěte si také:
Bezpečnostní situace v Afghánistánu se před prezidentskými volbami zhoršuje
Vítězství v Afghánistánu nebude podle Obamy ani rychlé, ani snadné
V Afghánistánu končí kampaň před prezidentskými volbami. Taliban vyhrožuje, že vystupňuje násilí
Některé volební místnosti v Afghánistánu se vůbec neotevřou
Taliban chce zastrašit Afghánce, aby nešli k volbám
Taliban zabíjel přímo v afghánské metropoli. Jen pět dní před prezidentskými volbami
Britští poslanci kritizují vojenskou misi v Afghánistánu
Nová pravidla usnadní německým vojákům v Afghánistánu použití zbraní
Talibánští vzbouřenci v provincii Badghís kývli na příměří s vládou

Jaromír Marek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme