Bakalova těžební firma NWR v pololetí spadla do miliardové ztráty

Společnost New World Resources, ve které má významný podíl podnikatel Zdenek Bakala, ve druhém čtvrtletí hospodařila se ztrátou na úrovni 40 milionů eur, tedy asi jedné miliardy korun. Majitel uhelných dolů zveřejněnými čísly nepříjemně překvapil trh, který očekával ztrátu zhruba poloviční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Náladu by analytikům a investorům mohla nicméně zlepšit zpráva, že firma v posledních týdnech sleduje jisté zlepšení tržeb a že by ve druhém pololetí mohla překonat cíle produkce, pokud se tedy trh zotaví.

Analytik společnosti Atlantik Petr Novák očekává, že akcie firmy NWR po zveřejnění výsledků oslabí, protože očekávání trhu byla optimističtější, na úrovni čistého zisku se čekal výsledek o 20 milionů eur lepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnost New World Resources ve druhém čtvrtletí hospodařila se ztrátou na úrovni 39,3 milionů eur. Jaké jsou první reakce trhu na tuto informaci, právě na to jsme se ptali analytika společnosti Atlantik Petra Nováka.

Novák však očekává, že už ve třetím čtvrtletí by měly být hospodářské výsledky firmy podstatně lepší, protože by se mělo už projevit oživení prodejů a zároveň snížení provozních nákladů, které firma provedla ve druhém kvartále.

Společnost Atlantik zatím doporučuje akcie NWR, které od ledna posílily o bezmála sto procent, držet, s dalšími nákupy počkat. "Cena akcií na úrovni 140 až 150 korun se nám zatím zdá příliš vysoká," vysvětlil Novák.

Na druhou stranu jiné firmy, jako třeba Merril Lynch, doporučují akcie NWR nyní nakupovat a tvrdí, že jsou podhodnocené. Credit Suisse zase doporučuje s nákupy počkat. Atlantik je tedy se svým názorem někde uprostřed.

Dividendy letos nebudou

V prvním pololetí loňského roku NWR vykázala zisk 189 milionů eur (4,9 miliardy Kč). Tržby společnosti letos meziročně klesly zhruba o polovinu na 484 milionů eur. NWR rovněž oznámila, že vzhledem k nejistým tržním podmínkám nebude vyplacena předběžná dividenda.

"Podmínky na trhu byly po celou první polovinu letošního roku pro NWR těžké. Prudký pokles výroby oceli ve střední Evropě vedl ke snížení poptávky po našem koksovatelném uhlí i koksu," uvedl předseda představenstva NWR Mike Salamon.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Přečtěte si také:

Pražská burza v roce 2009: Hledání dna
Nakladatelství Economia koupil podnikatel Zdeněk Bakala
Informace ze světa financí - 20. 6. 2008

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme