Při sérii explozí zemřelo v Iráku téměř sto lidí

Jeden z největších masakrů za poslední měsíce dnes zažil Irák. Několik výbuchů zabilo v Bagdádu na 80 lidí. Více než tří sta dalších utrpělo zranění, často tak rozsáhlá, že mrtvých může ještě přibývat. Teroristé si vybrali za cíl několik důležitých vládních budov. Většina mrtvých je z okolí ministerstva zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký Bagdád po pumových atentátech

Irácký Bagdád po pumových atentátech | Zdroj: ČTK

Exploze nákladního auta naplněného výbušninami silně poničila budovu úřadu a spálila v okolí desítky osobních vozidel. Výbuch rozbíjel okna i v parlamentu v takzvané Zelené zóně, která je označována za přísně střežené území pro diplomaty a vládní úředníky. I do tohoto areálu dopadlo několik minometných granátů.

Jen chvíli před tím teroristé zabíjeli nastraženou náloží u ministerstva financí a podobné incidenty ohlásila policie ze dvou dalších míst.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil a jasno nemají ani irácké vládní složky. Vojenský mluvčí prohlásil, že masakry mají na svědomí baasisté, tedy stoupenci svrženého režimu Saddáma Husajna. Jiní představitelé mluvili o teroristech ze sítě al-Káida.

Čtěte také:
Nejhorší teroristický útok v Iráku po stažení amerických vojáků
Do Iráku se vrací násilí, bomby zabily 40 lidí
Irák má za sebou těžký den, při atentátech zahynulo přes 30 lidí
Útoky proti šíitům v Iráku si vyžádaly téměř 30 lidských životů
Desítky mrtvých při teroristických útocích proti iráckým šíitům
V Bagdádu teroristé zaútočili současně na pět šíitských mešit

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme