Volby v Afghánistánu za hřmění zbraní a dohadů o podvodech

V Afghánistánu mají za sebou dlouho očekávané a ostře sledované volby, hlasovací místnosti se už uzavřely. Byly prvními v historii, které zorganizovali sami Afghánci. Volby doprovázejí spekulace o korupci a volebních podvodech, o kupčení s hlasy a také odpor radikálního hnutí Taliban, které si vytklo za cíl volby zhatit. Volební dobu provázely násilné útoky, radikálové vystřelovali rakety na volební místnosti, došlo i k přestřelkám s pořádkovými silami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Afghánistánu

Volby v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Podle informací zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Afghánistánu Jaromíra Marka otřásly exploze jihoafghánským městem Kandahár i metropolí Kábulem. Policie ohlásila, že útočníci vyhodili několik z pětapadesáti volebních místností v Kandaháru do povětří.

Už v noci se na jihu země také objevily letáky vyzývající Afghánce, aby volby bojkotovali. Obyvatelé se ale většinou přes hrozby dalších útoků nenechali zastrašit. Na zmiňovaném jihu byla ale volební účast přece jen menší.

Amir Ahmadzájí ze společnosti Člověk v tísni, vedoucí programu pro komunitní rozvoj na jihovýchodě a severovýchodě Afghánistánu, informoval o rozdílech ve volební účasti ve městech a obcích. V poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu řekl, že na venkově přicházelo voličů méně. Dává to do souvislosti s bezpečnostní situací v jednotlivých místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Afgánistánu: Amir Ahmadzájí ze společnosti Člověk v tísni v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Zahraniční pozorovatelé doufají, že případné manipulace nedosáhnou takové úrovně, aby ovlivnily důvěryhodnost a platnost voleb. Vedle násilností poukazují na problematickou registraci, která umožnila jednomu voliči vydat několik voličských průkazů.

Zejména se jedná o afghánské ženy, za které vyřizovali dokumenty jejich manželé a příbuzní. Počet voličů se tak vyšplhal na sedmnáct milionů.

Pozorovatelé ale soudí, že ve třicetimilionové zemi žije jen padesát procent lidí, starších osmnácti let. Úřady tak mohly vydat o dva miliony voličských průkazů víc, než kolik je faktických voličů.

Český velvyslanec v Kábulu Jiří Nekvasil o volbách řekl, že mají i pozitivní aspekty. Jak zdůraznil v Ranním interview Radiožurnálu, je to především obrovská snaha Afghánců zajisti bezpečnost těchto prvních samostatných voleb a velký zájem, zejména mladé generace, o ně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec v Kábulu Jiří Nekvasil v Ranním interview Radiožurnálu o afghánských volbách

nEZÁVISLÁ Volební komise v Afghánistánu také protestovala proti otevření hlasovacích místnosti v místech, ovládaných radikálním hnutím Taliban. Komise něchtěla, aby v oblastech, které nemá afghánská armáda pod kontrolou, byly hlasovací místnosti uzavřeny.

Především se to týká odlehlých oblastí na jihu a východě země, kde bezpečnostní situace není dlouhodobě dobrá. V provinciích Hélmand a Kandahár ale naopak několik velitelů z řad Talibanu předem slíbilo, že umožní hlasování. Klid zbraní prý vyjednal guvernér provincie Kandahár, který je bratrem prezidenta Karzáího.

Právě tam, v paštúnských oblastech na jihu země, je totiž rozhodující množství voličů obhájce prezidentského úřadu. Předpokládá se, že k volebním urnám nakonec přijde na jihu Afghánistánu jen 40, na severu, kde je situace lepší, 60 procent voličů.

Volební komise se stále obává, že bez nezávislých pozorovatelů a potřebné úrovně bezpečnosti mohou být hlasovací schránky naplněny falešnými hlasy, které negativně ovlivní výsledky i legitimitu voleb.

Největší předpoklad zvítězit má dosavadní prezident Hamíd Karzáí, určité naděje si dělají i jeho bývalí ministři zahraničí Abdulláh Abdulláh a financí Ašraf Ghaní. Celkem se chce afghánským prezidentem stát 36 kandidátů, je mezi nimi i několik žen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Jaromíra Marka z předvolebního Afghánistánu

Člen provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, civilní odborník Filip Moravec přímo z Afghánistánu řekl Rádiu Česko, že Afghánci, se kterými spolupracuje česká mise, se nebojí vystaveni zvýšenému nebezpečí útoku radikálů. Zdůraznil stále větší podporu afghánských civilistů mezinárodním silám v zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Filip Moravec na Rádiu Česko o mezinárodní misi i prezidentských volbách v Afghánistánu

Přečtěte si o situaci v Afghánistánu před volbami:
Afghánistán nebude slavit 90 let nezávislosti, bojí se násilností
Bezpečnostní situace v Afghánistánu se před prezidentskými volbami zhoršuje
Vítězství v Afghánistánu nebude podle Obamy ani rychlé, ani snadné
V Afghánistánu končí kampaň před prezidentskými volbami. Taliban vyhrožuje, že vystupňuje násilí
Některé volební místnosti v Afghánistánu se vůbec neotevřou
Taliban chce zastrašit Afghánce, aby nešli k volbám
Taliban zabíjel přímo v afghánské metropoli. Jen pět dní před prezidentskými volbami
Talibánští vzbouřenci v provincii Badghís kývli na příměří s vládou

Jaromír Marek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme