Výzva ke zvláštní schůzi sněmovny o rozpočtu nemá jednoznačnou podporu

Zákonodárci by měli za každou cenu zabránit tomu, aby se deficit státního rozpočtu příští rok vyšplhal na rekordní sumu - dvou set miliard a tří set milionů korun. Myslí si to zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek. A navrhuje řešení. Poslanci by se měli příští měsíc sejít na zvláštní schůzi a ve zrychleném řízení schválit legislativní opatření navrhovaná ministrem financí Janotou - souhrnně jako celek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec

Balík změn by obsahoval například zvýšení nepřímých daní nebo škrty ve výdajích státu - například zmrazení důchodů. Tím by se podařilo schodek státního rozpočtu srazit o 70 miliard. Miroslava Kalouska se Veronika Sedláčková zeptala, jestli na svolání zvláštní schůze už není pozdě - zvlášť v tak vyhroceném, předvolebním ovzduší.

"Ne, není pozdě, naopak - kdykoli po volbách už pozdě bude. Jasně říkáme, že buď se změní rozpočtová legislativa ještě teď v září, a pak bude možné schválit rozpočet s nižším deficitem - nebo v roce 2010 už bude pozdě pro tento rok, pak se to bude moci měnit jen pro rok 2011. 70 až 80 miliard, o které chce ministr Janota snížit deficit pro rok 2010, je příliš mnoho a byla by drahá legrace tyto peníze obětovat předvolebnímu boji."

"Proto doporučujeme, abychom jeho postup schválili a omezili jeho platnost jen pro rok 2010. Vláda vzešlá z voleb pak bude mít legitimitu pro úpravy," míní Miroslav Kalousek, jeden z lídrů strany TOP 09.

A jak se na jeho návrh dívají další subjekty zastoupené ve sněmovně? Jedním z těch, které jsme dnes oslovili, byl Jiří Dolejš, místopředseda KSČM a rozpočtového výboru sněmovny:

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Sedláčková hovoří o rozpočtu s M. Kalouskem, J. Dolejšem, M. Doktorem a J. Mládkem

"Obávám se, že zatím nejasný balíček legislativních opatření bude obsahovat něco, co pro nás bude nepřijatelné. Myslím, že prozatímní vláda bude vládnout i nějakou dobu po volbách a bude moci v klidu vše připravit pro novou sněmovnu vzešlo z voleb 9. října."

"Samozřejmě, čas nás tlačí, ale ne tak, abychom prohlasovali tak rozporný balíček, všechna opatření jsou předmětem předvolebního boje," domnívá se místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Občanský demokrat Michal Doktor z rozpočtového výboru návrh zpochybnil: "Nedovedu si představit, že politici rezignují na politiku a bez rozpravy a bez výhrad, bez vlastních námětů přijmou návrh úřednické vlády. Návrh pana Kalouska je pokus o určitý rozpočtový romantismus. Myslím, že je to spíše pokus o určitý mediální tlak na ostatní volební subjekty."

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek označil Kalouskův návrh na svolání mimořádné schůze k rozpočtovým úsporám za účelový. "Jen blufuje, je to předvolební hra, která mu má zlepšit vyhlídky ve volbách - o nic jiného nejde," řekl Mládek.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme