Česko si připomíná 41 let od vpádu armád Varšavské smlouvy

Pásy tanků rozdrtily před 41 lety obrodný proces, známý jako Pražské jaro. V noci z 20. na 21. srpna 1968 začala okupovat Československo vojska pěti států Varšavské smlouvy. V prvním sledu vtrhlo do země 100 tisíc vojáků, 2 300 tanků a 700 letadel. Klíčovou roli v dramatických srpnových událostech sehrál Československý rozhlas - zprávu o invazi přinesl před druhou hodinou v noci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srpen 1968 v Plzni

Srpen 1968 v Plzni

A právě před budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské třídě lidé na srpnové události roku 1968 vzpomínají každoročně. Budovu tehdy okupanti obsadili jako jednu z prvních, aby zabránili svobodnému šíření informací. V půl osmé ráno k budově dorazilo šest tanků.

Dramatické boje, které se 21.srpna 1968 odehrávaly před budovou rozhlasu, popsal Radiožurnálu tehdejší rozhlasový redaktor Jiří Dienstbier. "Desetitisíce lidí přišly a ucpaly všechny příchody, takže když přijely sovětské tanky, tak se tam nemohly dostat. Trvalo ještě asi dvě hodiny, než vtrhli do budovy. Stříleli do budovy rozhlasu a kolem a potom to skončilo tím, když vtrhli do studia. Technička tam měla připravenou hymnu, takže když tam vtrhli, tak ji tam nasadila."

"Mezitím ale technici geniálně propojili na galerii kabely pod mašinami a za hodinu jsme začali vysílat znovu z takového malého skrytého studia v budově. Současně se připravovala jiná studia a postupně se nám podařilo udržet vysílání celý týden, což bylo nesmírně důležité. Rozhlas se tehdy projevil opravdu jako záchrana, udržoval komunikaci mezi státními orgány, které byly proti invazi, obyvatelstvem, okresy, kraji atd."

Přehrát

00:00 / 00:00

Autentické vzpomínky lidí a ukázky rozhlasového vysílání z okupace ČSSR vojsky pěti zemí Varšavské smlouvy 21. srpna 1968, další vývoj situace a začátky normalizace v obsazeném Československu

Od srpna do října zabili okupanti na sedmdesát dva lidí. Další mrtvé o rok později, když si lidé v ulicích připomínali roční výročí okupace, měli už na svědomí české a slovenské pořádkové síly. Okupací začalo dvacetileté období normalizace, která přinesla prověrky a čistky, zničila kariéry mnoha lidí, další desetitisíce donutila k emigraci.

Lidé vyšli do ulic i v roce 1969, aby protestovali proti okupaci. Demonstrace ale byla bezpečnostními jednotkami krvavě potlačena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé vyšli do ulic i v roce 1969. Na dobu před 40 lety zavzpomínala v Ranním interview Radiožurnálu režisérka Jitka Němcová.

Památku všech obětí srpnových událostí v Praze uctili nejvyšší státní představitelé, kteří si na Vinohradské 12 spolu se širokou veřejností připomněli události roku 1968.

Měli jsme se po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 68 vojensky bránit? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Pavla Dluhoschová, Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme