Na Slovensko přijíždí nevítaný host - maďarský prezident

Na Slovensko dnes přijede nevítaný host - maďarský prezident László Sólyom. V Komárně odhalí sochu uherského krále Štěpána I., což slovenské politické špičky označily za provokaci. Soukromá návštěva prezidenta na pozvání maďarské menšiny se navíc uskuteční v den 41. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

László Sólyom

László Sólyom | Foto: AFP

Nejdůležitější svátek svatého Štěpána, který připadl na včerejšek, maďarský prezident pravidelně tráví s krajany v zahraničí. Slovenští politici to však vidí neradi, navíc nedostali z Komárna pozvání od samosprávy.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nazval cestu Sólyoma spanilou jízdou po státech bývalého Uherska a pro deník Pravda spekuloval, že by Slovensko možná ani nemělo návštěvu umožnit.

Také ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák přes maďarského velvyslance, kterého si včera předvolal k rozhovoru, prezidentovi Sólyomovi soukromou návštěvu země nedoporučil. Lajčák podle tiskového odboru ministerstva prohlásil, že návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům.

Slovensku se nelíbí ani datum, které si Sólyom pro cestu vybral. Jeho limuzína pojede přes Dunaj do Komárna po stejném mostě, po němž před 41 lety vjížděly na území Slovenska maďarské tanky. Nejvyšší ústavní politici už dříve v tomto týdnu zdůraznili, že maďarský prezident není v den výročí okupace země vojsky Varšavské smlouvy vítaným hostem.

László Sólyom navštívil soukromě Slovensko už v roce 2007. I tehdy to mezi oběma zeměmi vyvolalo diplomatickou roztržku.

Letité napětí mezi Slováky a Maďary dosahuje nového vrcholu

Na Slovensku žije přes půl milionu etnických Maďarů, kteří tvoří asi desetinu obyvatelstva země. Letité napětí ve vzájemných vztazích v poslední době zvyšuje polemika ohledně slovenského jazykového zákona.

Budapešť tvrdí, že zákon, který počítá od září s pokutou až 5000 eur za prohřešky vůči slovenštině, maďarskou menšinu znevýhodňuje, a proto se kvůli němu obrátila mimo jiné i na OSN. Zabýval se jím také Evropský parlament.

K vyhrocení slovensko-maďarských vztahů přispěl také vstup Slovenská národní strany (SNS) do vlády po parlamentních volbách v roce 2006. Předseda SNS Ján Slota totiž v minulosti proslul některými urážlivými výroky na adresu Maďarska. Spory se vedou rovněž o maďarské názvy v učebnicích či kolem Benešových dekretů, slovenskou nevoli zase vyvolalo založení polovojenské Maďarské gardy.

O slovensko-maďarských sporech si přečtěte také:
Slovensko nechce návštěvu maďarského prezidenta v den výročí invaze
Maďarsko si bude stěžovat na slovenský jazykový zákon u OSN
Maďarští neonacisté: Smíříme znesvářené Slováky a Maďary
Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu
Soud v Budapešti rozpustil Maďarskou gardu
Maďarská krajní pravice bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů
Nad schůzkou slovenského a maďarského premiéra dál visí otazník
Slovensko: Poslanci schválili dvojjazyčné názvy v učebnicích
Slovenská policie obvinila maďarské extremisty z propagace fašismu
Mezi Bratislavou a Budapeští to opět vře, tentokrát kvůli nové učebnici vlastivědy
Skupina slovenských Maďarů žádala pozastavit Bratislavě členství v EU
Zástupci slovenských Maďarů žalují Slotu

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme