Stát bude nadále dorovnávat zemědělcům přímé platby z EU

Premiér Jan Fischer, ministři financí a zemědělství a zástupci zemědělců se v pátek dohodli na dorovnávání přímých plateb, které čeští zemědělci dostávají z Evropské unie i v příštím roce, navzdory rostoucímu schodu státního rozpočtu. Výše příspěvku bude ale zřejmě nižší než původně předpokládaných sedm miliard korun. Definitivně se má rozhodnout v polovině září, potvrdil Rádiu Česko prezident Agrární komory Jan Veleba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veleba

Jan Veleba | Foto: Marián Vojtek

"Jednání probíhalo lépe, než jsme čekali.Vývoj bude asi takový, že ministr financí nějaké peníze najde a ministr zemědělství pak restrukturalizuje rozpočet svého úřadu. Přímé platby jsou pro české zemědělce v nynější situaci klíčové," popsal Rádiu Česko páteční jednání Veleba s tím, že přesná čísla doplňkových přímých plateb budou známa v polovině září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zemědělství Jakub Šebesta a zástupci zemědělců se dohodli na dorovnávání přímých plateb. Na Rádiu Česko o tom mluví prezident Agrární komory Jan Veleba

"Agrární komora bude samozřejmě tvrdě hájit, aby doplňkové platby nebyly nižší, než původně předpokládaných sedm miliard korun. Stoprocentně ale bude velký tlak na jejich snížení, k čemuž samozřejmě dojít může," uvedl Veleba.

Zemědělci ze zemí, které vstoupily do EU po roce 2004, pobírají na přímých platbách a dalších dotacích stále výrazně méně peněz než jejich kolegové ze starých členských zemí. Aby se přímé platby českých zemědělců alespoň přiblížily úrovni západoevropských kolegů, dorovnává jim je stát. Na dorovnání přímých plateb z národních zdrojů má v Česku letos jít přibližně 6,6 miliardy korun.

Čeští zemědělci začínali v roce 2004 na 25 procentech úrovně přímých plateb starých členských zemí. To si pro zemědělce z ČR a dalších devíti nově vstupujících zemí vymohla Francie a vlády vstupujících států na tyto podmínky přistoupily podpisem přístupových smluv. Letos, pět let po vstupu do Unie, mají tuzemští farmáři nárok na 60 procent úrovně plateb z unijních prostředků, dalších 30 procent jim může dorovnat stát ze svého rozpočtu.

Přečtěte si také:

Zemědělci blokovali silnice kvůli cenám mléka
Zemědělci z nových členských zemí EU budou ve čtvrtek demonstrovat v Praze
Zemědělci dostanou 90 procent peněz, které dostávají rolníci ve starých zemích EU

Patricie Polanská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme