Věřitelé chtějí od zájemců o Crystalex vyšší cenové nabídky

Sklárny Crystalex v Novém Boru stále nemají majitele. Věřitelská komise opět vyzvala zájemce k navýšení cenových nabídek. Nejistota sklářů se tak prodlužuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ve sklárně (ilustr. foto)

ve sklárně (ilustr. foto) | Foto: Lucie Zemanová

Páteční rozlepování obálek s navýšenými nabídkami mělo Crystalex prodat nebo vybrat k poslednímu vyjednávání tři nejvážnější zájemce.

Věřitelská komise Crystalexu a insolventní správce se ale na vlastníkovi nebo zúženém výběru nedokázala shodnout. Zájemce o Crystalex proto komise spolu se správcem pozvala k dalšímu jednání znovu na středu 26. srpna. Hodnotit bude navýšené nabídky i navržené způsoby splácení celé kupní ceny.

Crystalex byl jedním z klíčových podniků BCT. Výběrové řízení v jednom balíku nabízí hlavní závod v Novém Boru spolu s provozy v Hostomicích na Teplicku a Karolince na Vsetínsku.

O hlavní balík se v minulých týdnech zajímalo 16 investorů z tuzemska i zahraničí. Do dalšího kola nakonec postoupilo sedm zájemců, kteří složili třicetimilionovou jistinu a podali konkrétní nabídku. Podle dobře informovaných zdrojů je mezi nimi také společnost Otakara Moťky, jehož firma Ojgar získala nedávno za bezmála 400 milionů korun jinou sklárnu ze skupiny BCT - Sklárny Kavalier v Sázavě.

Mezi zájemci o Crystalex Nový Bor je mimo jiné také firma Crystal Bohemian Company Jiřího Hudery, která neuspěla při prodeji sesterské společnosti Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Hudera v souvislosti s prodejem světelské sklárny chystá žalobu. Chce, aby soud prohlásil prodej sklárny firmě Vivaria za neplatný, protože nebyl v souladu se zájmy věřitelů a zájemci neměli stejné podmínky.

Vážnými zájemci o hlavní podnik jsou také majitel dodavatele autodílů Brano Group Pavel Juříček a majitel harrachovské sklárny František Novosad, kteří zakládají společný podnik. Pokud by sklárnu získali, chtějí postupně zaměstnat až 420 lidí, což je zhruba čtvrtina původních pracovníků.

Přečtěte si také:
Novoborský Crystalex chtějí věřitelé prodat do konce týdne
Věřitelé v Praze jednají o prodeji jednotlivých závodů Crystalexu
Sklárny v Karolince opět spouští provoz
Sklárny ve Světlé budou na prodej
Pece ve sklárnách v Rapotíně definitivně vyhasly
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie
Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu
Ministr práce slíbil pomoc lidem z uzavřených skláren

Alena Adámková, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme