Německou vládu mrzí odklad rozhodnutí o prodeji Opelu, optimismus ale neztrácí

Německá vláda stále čeká na rozhodnutí, kdo by měl převzít oslabenou automobilku Opel. Správní rada mateřského koncernu General Motors se totiž nedokázala shodnout na kupci známé značky. O tu bojuje kanadsko-rakouský výrobce autodílů Magna a belgický investor RHJ International.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkoviště před továrnou Opel

Parkoviště před továrnou Opel | Foto: Jiří Hošek

Spolkový ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg chování amerických manažerů nechápe. Berlínská vláda i zainteresované spolkové země prý za oceán poslaly všechny potřebné informace a taky oba zájemci své nabídky dále vylepšili.

Mluvčí General Motors naopak do Berlína vzkázal, že americká strana potřebuje další údaje o případné pomoci německého státu.

Kabinet Angely Merkelové i jednotlivé spolkové země masivně podporují nabídku firmy Magna. Agentura DPA napsala, že se ale General Motors obává ztráty know-how, které by se mohlo dostat do rukou ruských partnerů Magny.

Podle německých médií se tak znovu vrací do hry i varianta se zahájením insolvenčního řízení s Opelem. To by ale mimo jiné znamenalo, že by General Motors musel berlínské vládě vrátit překlenovací úvěr ve výši 1,5 miliardy eur.

Přečtěte si také:
General Motors prý záměrně protahuje prodej firmy Opel
Německo chce uspíšit prodej automobilky Opel
Opel nemá podle odborníků šanci samostatně přežít
Americká automobilka General Motors vstává z popela
O převzetí Opelu se stále zajímá čínská automobilka BAIC
Opel a jeho zachránci
Německá vláda schválila plán na záchranu automobilky Opel

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme