Německá sociální demokracie by po volebním vítězství prosazovala stahování z Afghánistánu

O konkrétním časovém plánu stahování německých vojáků z Afghánistánu chce začít mluvit spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. V úvahu to ovšem připadá jedině tehdy, když jeho sociální demokracie uspěje v nadcházejících volbách do Spolkového sněmu. V Německu nemá přítomnost bundeswehru v Afghánistánu přílišnou podporu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý OT Fox

Německý OT Fox | Foto: USMC

Šéf spolkové diplomacie ale současně kritizoval "závody v určování termínů pro stahování cizích vojáků." Taková diskuse podle něj nahrává radikálům z Talibanu, kteří budou vědět, že musí vydržet do určitého data a potom znovu uchvátí moc pod Hindúkušem."

Steinmeier čerpá svůj optimismus z afghánských prezidentských voleb, které prý proběhly lépe, než se očekávalo a dají snad jasnou odpověď na otázku, kdo bude pro Západ partnerem pro jednání.

Německo má teď v Afghánistánu 4 200 vojáků na klidnějším severu země. Podle ministra obrany za CDU Franze Josefa Junga by příslušníci bundeswehru měli v Afghánistánu zůstat dalších 5 až 10 let.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme