Maďarsko si předvolává slovenského velvyslance

Diplomatickou zdvořilost mezi Slovenskem a Maďarskem vystřídal velmi tvrdý slovník. Slovensko označilo maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma za provokatéra a nevpustilo ho na své území. Maďarsko zase předvolává na kobereček slovenského velvyslance a žádá o pomoc Evropskou unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský prezident László Sólyom opouští most spojující obce Komárom a Komárno

Maďarský prezident László Sólyom opouští most spojující obce Komárom a Komárno | Zdroj: ČTK

Slovenský velvyslanec Peter Weiss má za úkol neustupovat a v tašce ponese seznam otázek, na které chce Bratislava slyšet z Budapešti odpověď.

Soukromou návštěvu maďarského prezidenta, který chtěl v Komárně v den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalit sochu uherského krále svatého Štěpána, považuje Slovensko stále za vysoké bezpečnostní riziko.

"Prezident Sólyom se od začátku rozhodl vyloučit z celého pobytu a samotného ceremoniálu odhalení sochy slovenské představitele, komunikoval pouze s místní samosprávou v Komárně. My jsme měli informace, že se tak chystají extremisté a že může dojít k provokacím, možná i fyzickému střetu mezi občany Slovenské a Maďarské republiky," potvrdil ve vysílání Radiožurnálu slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem v Ranním interwiev Radiožurnálu

Maďaři o riziku nechtějí ani slyšet a obviňují Slovensko, že nezákonně uzavřelo schengenskou hranici. Žádají kvůli tomu Brusel o pomoc. "Očekáváme, že Evropská unie nám pomůže při uplatňovaní svých vlastních norem, aby se něco podobného už nemohlo opakovat," uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Balázs.

Ačkoliv se v Maďarsku ozývají i hlasy, podle kterých měl prezident Sólyom trvat na společném odhalování sochy se slovenským partnerem Ivanem Gašparovičem, nic to nemění na tom, že Budapešť označuje chování slovenské strany za bezprecedentní a necivilizované.

Balázs také dementoval tvrzení Bratislavy, že o cestě prezidenta Sólyoma dostala informace jen pár dní před jejím uskutečněním. I samotný prezident v prohlášení zopakoval, že o návštěvě Komárna informoval nového slovenského velvyslance už před dvěma měsíci.

Letité napětí mezi Slováky a Maďary dosahuje nového vrcholu

Na Slovensku žije přes půl milionu etnických Maďarů, kteří tvoří asi desetinu obyvatelstva země. Letité napětí ve vzájemných vztazích se vyhrocuje od voleb v roce 2006, kdy premiér Robert Fico utvořil vládu se Slovenskou národní stranou. Její předseda Ján Slota totiž v minulosti proslul některými urážlivými výroky na adresu Maďarska.

V poslední době vyvolává polemiku slovenský jazykový zákon. Budapešť tvrdí, že norma, která počítá od září s pokutou až 5000 eur za prohřešky vůči slovenštině, maďarskou menšinu znevýhodňuje, a proto se kvůli ní obrátila mimo jiné i na OSN. Zabýval se jí také Evropský parlament.

Spory se vedou rovněž o maďarské názvy v učebnicích či kolem Benešových dekretů, slovenskou nevoli zase vyvolalo založení polovojenské Maďarské gardy.

O slovensko-maďarských sporech si přečtěte také:
Maďarsko se chce kvůli roztržce se Slovenskem obrátit na Brusel
Slovensko odepřelo vstup maďarskému prezidentovi, ten návštěvu zrušil
Slovensko nechce návštěvu maďarského prezidenta v den výročí invaze
Maďarsko si bude stěžovat na slovenský jazykový zákon u OSN
Maďarští neonacisté: Smíříme znesvářené Slováky a Maďary
Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu
Soud v Budapešti rozpustil Maďarskou gardu
Maďarská krajní pravice bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů
Slovensko: Poslanci schválili dvojjazyčné názvy v učebnicích
Slovenská policie obvinila maďarské extremisty z propagace fašismu
Mezi Bratislavou a Budapeští to opět vře, tentokrát kvůli nové učebnici vlastivědy
Skupina slovenských Maďarů žádala pozastavit Bratislavě členství v EU

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme