Irák ohlásil dopadení organizátora krvavého útoku na budovu ministerstva zahraničí

Irácké úřady oznámily dopadení celé skupiny teroristů, kteří minulou středu v Bagdádu pozabíjeli na sto lidí a více než 600 dalších zranili. Největší ze série útoků byla exploze nákladního auta plného výbušnin u budovy ministerstva zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký Bagdád po pumových atentátech

Irácký Bagdád po pumových atentátech | Zdroj: ČTK

Irácká bezpečnost také odvysílala videozáznam přiznání údajného hlavního organizátora útoků.

Visám Alí Kázim před kamerou vysvětlil, že za vlády Saddáma Husajna byl vysokým policejním důstojníkem a činitelem strany Baas. Nyní, když je tato strana v ilegalitě, dostal od stranického vůdce příkaz udeřit na stávající vládu.

Kázim prý rozdal v přepočtu 200.000 korun na úplatcích, aby se auta s bombami dostala k ministerstvu zahraničí a financí. Exploze nákladního auta naplněného výbušninami silně poničila budovu ministerstva zahraničí a spálila v okolí desítky osobních vozidel.

Výbuch rozbíjel okna i v parlamentu v takzvané Zelené zóně, která je označována za přísně střežené území pro diplomaty a vládní úředníky. I do tohoto areálu dopadlo několik minometných granátů.

Krátce po útocích se navíc objevila teorie, že bez pomoci bezpečnostních složek nebylo možné tak velké a časově zkoordinované akce provést.

Ani zveřejněné přiznání neuklidnilo skeptické opoziční politiky, kteří tvrdí, že irácká vláda tají skutečné pozadí masakrů.

Čtěte také:
Při sérii explozí zemřelo v Iráku téměř sto lidí
Nejhorší teroristický útok v Iráku po stažení amerických vojáků
Do Iráku se vrací násilí, bomby zabily 40 lidí
Irák má za sebou těžký den, při atentátech zahynulo přes 30 lidí
Útoky proti šíitům v Iráku si vyžádaly téměř 30 lidských životů
Desítky mrtvých při teroristických útocích proti iráckým šíitům
V Bagdádu teroristé zaútočili současně na pět šíitských mešit

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme