Kdyby na Šumavě skutečně vyhlásili stav nebezpečí, mohlo by to ovlivnit turistiku

Možný stav nebezpečí na Šumavě by mohl ovlivnit také turistický ruch v oblasti. Nebezpečí chce vyhlásit kvůli kůrovci hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, a to v případě, že nevznikne krizová komise, která začne situaci co nejrychleji řešit. Brouk prý postupuje a ničí další části šumavských lesů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumavská příroda

Šumavská příroda | Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Zimola chce zmíněný stav vyhlásit s ohledem na závěr dvanáctičlenné nezávislé expertní skupiny, která v červenci provedla na Šumavě terénní průzkum a dospěla k závěru, že masivní šíření kůrovce je způsobeno převážně rozšířením bezzásahových území po větrné kalamitě způsobené orkánem Kyrill z ledna 2007 a nedostatečným bojem s lýkožroutem.

Parku tak podle Zimoly hrozí kůrovcová pandemie a je nutné začít urgentně situaci řešit.

Stav nebezpečí je první, tedy nejnižší stupeň takzvaného krizového stavu, který se nevyhlašuje jenom kvůli povodním, ale například kvůli ekologické nebo průmyslové havárii. Znamená to, že situaci musí řešit krizové štáby. Nebezpečí vyhlašuje hejtman pro celý kraj, popřípadě jen pro jeho část. Může však trvat pouze třicet dní, poté o něm musí rozhodnout vláda.

V praxi to znamená, že hejtman může nařídit těžbu dřeva a odtěžení kůrovce v napadených, takzvaných bezzásahových oblastech parku, kde kácení není povolené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kůrovec na Šumavě. Téma pro Ivana Mlse z jihočeské redakce Českého rozhlasu a ředitele Správy Národního parku Šumava Františka Krejčího.

"Zvýšený stav kůrovce existuje na Šumavě dlouhodobě - prakticky už dvě desetiletí. Po kalamitě Kyrill ale eskaloval. A k tomuto objektivnímu faktoru ještě přispěla dvě subjektivní rozhodnutí managementu NP Šumava, která mají na svědomí namnožení kůrovce a jeho šíření do dalších oblastí," uvedl předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Josef Vovesný. S tím ale nesouhlasí ředitel NP Šumava František Krejčí. "Hned v roce 2007 jsme zasedli s odborníky a naplánovali jsme tříletý speciální program, který se zaměřoval na ochranu lesa. Snažíme se pečovat o lesy v Národním parku Šumava, co nejzodpovědněji," uvedl Krejčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu proti kůrovci na Šumavě hovořil v Radiofóru Jan Bumba s ředitelem Národního parku Šumava Františkem Krejčím a předsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Josefem Vovesným.

Přečtěte si také:
Alarmující výskyt kůrovce na Šumavě vyžaduje krizový plán, varují experti
Evropa sčítá škody po orkánu Kyrill
Krkonoše a Šumava dostanou náhradu za kalamitu
Šumavě hrozí kůrovec

Lenka Jansová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme