Lesní požáry ustupují od Atén, způsobily ale velké ekologické škody

Celkem 15 tisíc hektarů spálené půdy po sobě zatím nechaly požáry kolem Atén. Řeckým hasičům přišly na pomoc i posily z Kypru a dalších zemí Evropské unie. Řecká metropole je už mimo bezprostřední nebezpečí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár řádí severně od Atén

Požár řádí severně od Atén | Zdroj: ČTK

"Situace se výrazně zlepšila. Pořád ale bojujeme se silným větrem," říká hasič Apollo. Doslova požehnáním jsou podle něho hasicí hydroplány, které poslaly na pomoci Francie a Itálie. Později odpoledne se však vítr už utišil, ale zcela vyhráno zatím není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger sleduje v Řecku průběh hašení požáru u Athén

Letadla pendlují celý den mezi horami a mořem a zalévají doutnající spáleniště novými a novými proudy vody. Oheň sice začal ustupovat od Atén a většinou ušetřil i domy, zato ale po sobě nechal ekologickou spoušť, s níž se bude podle odborníků třímilionová metropole dlouho vyrovnávat.

Na stovkách míst v Řecku navíc mezitím vznikly další menší požáry, například na ostrovech Evia, Skyros a Zakynthos, také v západní Athice.

Co se týče příčin mohutného požáru, neustále se spekuluje o žhářích, napojených na pozemkové spekulanty, kteří poté mohou prodat tyto lesní pozemky developerským firmám. Tam, kde byly lesy či pole, vyrostou komerční nemovitosti a obytné domy. Opozice z toho obvinila už vládu, ta to pochopitelně odmítá.

Požáry by mohly být i katastrofou pro současnou vládu premiéra Kostase Karamanlise. Na tom, jak vláda zvládne požáry, závisí osud kabinetu. Příští rok v březnu totiž čekají Řecko prezidentské volby a opozice je chce využít ke svržení vlády. Zatím ale vláda požáry zvládá, nejsou hlášeny žádné oběti na životech.

Přečtěte si také:
Mohutné požáry vyhnaly z domovů obyvatele aténského předměstí
Aténské úřady nařídily kvůli požáru evakuaci 10.000 lidí z předměstí
Většinu požárů v Řecku mají už hasiči pod kontrolou
Rozsáhlé požáry dál pustoší Řecko

Vojtěch Berger, Alena Adámková, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme