Ministerstvo průmyslu a obchodu chce snížit podporu elektřiny ze solárních elektráren

Dotace výkupních cen elektřiny ze slunečních elektráren by se měly snížit. Podle ministerstva průmyslu a obchodu totiž toto nyní vysoce prosperující odvětví už nepotřebuje masivní státní dotace. Resort proto připravuje změnu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární fotovoltaický systém

Solární fotovoltaický systém | Foto: ČEZ

Novela by mohla být účinná od ledna příštího roku, vysvětlil Matyáš Vitík z ministerstva průmyslu a obchodu. "Ministerstvo průmyslu hodlá změnit pětiprocentní hranici, o niž může Energetický regulační úřad ročně snížit výkupní cenu elektřinu z nových obnovitelných zdrojů, konkrétně ze solárních elektráren, kde dotační politika ze strany státu přestala plnit svou primární funkci. Místo nutné podpory solárních elektráren, do nichž by se bez dotací nevyplatilo investovat, se tyto elektrárny staly z velké části zdrojem zisku," tvrdí Vitík.

Dodal, že snížení cen fotovoltaických panelů, ke kterému dochází, vede dokonce k nekontrolovanému rozvoji slunečních elektráren. Instalovaný výkon u slunečních elektráren totiž vzrostl podle MPO mezi lety 2007 a 2008 zhruba o 1500 procent z původních 3,4 megawattu na 54,29 MW. Ke konci června tohoto roku dosáhl instalovaný výkon již 80 MW.

Novela zákona neznamená podle Vitíka konec podpory solárních elektráren. V zákoně zůstane zachována klausule, že minimální výkupní ceny musí zůstat na takové úrovni, aby se investice do slunečních elektráren vrátila nejpozději do patnácti let.

Výše výkupní ceny sluneční elektřiny je nyní téměř třináct korun za kilowatthodinu, zatímco tržní cena elektřiny se pohybuje kolem dvou korun. Výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky jsou nyní garantované na patnáct let, přičemž díky současným technologiím je v některých případech návratnost investice pouhých pět let, tvrdí MPO.

Technologický vývoj snížil cenu fotovoltaických panelů o více než čtyřicet procent, zatímco Energetický regulační úřad (ERÚ) může meziročně snížit výkupní cenu maximálně o pět procent.

Přečtěte si také:
V Hrušovanech na Chomutovsku bude stát solární elektrárna
Další sluneční elektrárna na jihu Čech vyrostla u Dívčic
V Česku vzniká největší solární elektrárna ve střední Evropě
Německé firmy v africké poušti postaví největší solární elektrárnu na světě

Šárka Slezáková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme