Severní Korea chce jednat se Spojenými státy

Severní Korea obnovuje rozhovory se Spojenými státy o svém jaderném programu. Do Pchjongjangu má už příští měsíc odjet americký emisar. Půjde tak o vůbec první oficiální jednání mezi oběma znepřátelenými stranami od nástupu Baracka Obamy do funkce prezidenta USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu

Centrální Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Do Pchjongjangu odletí americký emisar Stephen Bosworth, který ale ještě předtím navštíví Japonsko, Jižní Koreu a Čínu. Washington totiž zdůrazňuje, že bude pokračovat v jednání o severokorejském jaderném programu jen v rámci šestistranných rozhovorů.

Analytici ale i tak hodnotí nabídku režimu Kim Čong-ila jako pozitivní krok k obnovení dialogu, navíc poté, co Pchjongjang navštívil i bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton.

Zlepšují se i vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem. Severní Korea znovu otevřela hranici pro jihokorejské turisty a obchodníky.

Pchjongjang nyní také potvrdil dohodu mezi Červenými kříži obou zemí o pokračování setkávání členů rodin rozdělených Korejskou válkou, které bylo před téměř dvěma lety přerušeno.

Přečtěte si také:
Severní a Jižní Korea spolu opět mluví, poprvé po dvou letech. Sešly se hlavy obou států
Armády Jižní Koreje a USA zahájily společné cvičení, Pchjongjang hrozí válkou
KLDR propustila americké novinářky
Severní Korea udělila milost dvěma americkým novinářkám
KLDR se šestistranných jaderných rozhovorů nezúčastní

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme