Roste počet dětí, které začínají s drogami už v patnácti letech

Věk mladistvých narkomanů v Česku klesá. Stále více dětí se léčí z drogové závislosti už v patnácti letech. Rekordem je podle Mariana Korandy z Dětského a dorostového detoxikačního centra v Praze šestiletý narkoman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

závislost na drogách

závislost na drogách | Foto: krokodyl.cz

"Nejčastěji je ten věk mezi 15 a 16 lety, to je ten typický věk našeho pacienta. Měli jsme ale i šestiletého pacienta závislého na heroinu. V tomto věku není dítě schopné aplikovat si tu drogu samo. Pomáhali mu starší sourozenci," řekl Koranda.

Česku přitom chybí zařízení, která by se věnovala takzvané následné péči - tedy psychologické, psychiatrické a pedagogické práci s těmito dětmi. Podle Korandy se proto abstinující děti umísťují do léčeben pro dospělé.

"Tam velmi často selhávají, protože nemáme vyčleněny speciální léčby pro toxikomany. Je to všechno spojeno například s alkoholiky. Pokud se dítě ve věku 14 nebo 15 let dostane mezi alkoholiky tak to nedopadá dobře," uvedl Koranda.

Zařízení, která by se o abstinující děti a mladistvé starala, jsou hodně drahá. Jejich roční provoz může vyjít až na desítky milionů korun. 95procent dospělých narkomanů přitom začíná s drogami právě v dospívání.

Přečtěte si také:
Evropská unie chce účinněji bojovat s drogami
České děti jsou největšími konzumenty drog v Evropě

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme