Pavel Bém: Primátorem ano, ministrem ne

Pražský primátor Pavel Bém, který je předsedou regionálního sdružení ODS v Praze a dvojkou na kandidátce strany pro říjnové sněmovní volby, vyloučil, že by po volbách přijal ministerský post. Ten se podle něj s pozicí primátora a poslance skloubit nedá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bém

Pavel Bém | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"No, to stoprocentně ne. Myslím, že to skloubit nejde a já to ani neplánuji," řekl Rádiu Česko Pavel Bém. Zároveň upřesnil, že primátorem zůstane až do konce svého funkčního období v roce 2010. "Já jsem slíbil před komunálními volbami v roce 2006, že dám Praze čtyři roky svého času, života a energie, a chci to dotáhnout do konce. V tuto chvíli je pro mě prioritní dostat se do Poslanecké sněmovny a obhájit tam zájmy města," uvedl ve Studiu Česko.

"Kdykoliv Praha předkládá do Poslanecké sněmovny nějaký návrh zákona, kterým chce řešit třeba regulace prostituce nebo kasin, tak se vždy setkávám s odsudkem: No jo, vy Pražáci. To nemáte šanci, my si to tady ve sněmovně zařídíme po svém. Můj hlavní důvod je, že chci některé projekty jako primátor dotáhnout do konce a k tomu potřebuji zákony. Bohužel bez přímého kontaktu a vazby a bez toho fyzického času, který člověk ve sněmovně stráví, nemám šanci," konstatoval v diskusním pořadu primátor Prahy.

O ministrech

V minulých vládách Mirka Topolánka nebyli zástupci pražské ODS, přestože zaznamenala nejúspěšnější výsledek v rámci strany. Pavel Bém chce svým vstupem pozici pražské ODS při vyjednávání o ministerských postech posílit, i když respektuje, že případné rozdělení pozic je odpovědností vedení strany.

"Klíčové slovo bude mít Mirek Topolánek jako předseda ODS. On je ten, kdo si bude vybírat své ministry. Samozřejmě Praha nebude chtít zůstat stranou a určitě se budeme připomínat. Přesto, kdybych já byl v roli vítěze voleb, tak bych také nechtěl, aby mi do toho někdo mluvil. Takže to bude zodpovědnost Mirka Topolánka," zdůraznil pro Rádio Česko předseda regionálního sdružení ODS v Praze Pavel Bém.

Odmítl také slova pražského poslance ODS Marka Bendy, podle kterého všichni ti, kteří byli z Prahy osloveni, aby se stali ministry, tuto nabídku odmítli.

"Já nevím, kde to Marek Benda vzal, nebyl u žádných vyjednávání. V té době jsem byl prvním místopředsedou ODS a byl jsem u všech vyjednávání a na rozdíl od něj vím, jak se vláda tvořila. A těch nabídek pražští politici skutečně moc nedostali," upřesnil ve vysílání Rádia Česko Pavel Bém, který je dlouhodobě považován za jakéhosi statutárního zástupce opozičního proudu v ODS. Odmítá ale, že by pro něj poslanecká pozice byla ideální platformou k tomu, aby ztěžoval pozici současnému vedení ODS, například vyjadřováním nesouhlasu s oficiálním stanoviskem strany při hlasování.

O TOP 09

Bém v diskusním pořadu Studio Česko připustil, že nejbližšími koaličními spojenci ODS po volbách jsou TOP 09 a KDU-ČSL. Zároveň ale na stranu vedenou Karlem Schwarzenbergem ostře zaútočil.

"Nevěřím na žádné rychlokvašky, supernovy, různá předvolební a volební uskupení, volební strany, které se zjevují vždy těsně před volbami ve snaze nějakým způsobem změnit volební mapu České republiky. Věřím ve standardní rozložení politických stran. Jsem pevně přesvědčen, že pražští voliči se nedají opít rohlíkem a že věří na elementární míru jistoty, stability. Tou pro mne TOP 09 není. Pro mne je neuchopitelným předvolebním spojením téměř nespojitelného. Je to programový konglomerát, který ani nedokážu komentovat. Věřím, že Pražané nebudou experimentovat a myslím si, že TOP 09 po zásluze porazíme. Ale samozřejmě jsou pro nás, stejně jako lidovci, potenciálním koaličním partnerem. Ve volbách jsou pro nás ale rivalem, konkurentem," glosoval situaci na politické scéně Bém, který také vyloučil možnou vládní povolební spolupráci své strany s ČSSD.

O slibu ODS zlikvidovat rozpočtové schodky do roku 2017

Bém také zrelativizoval možnost, že by se ODS mohlo podařit zlikvidovat rozpočtové schodky a zajistit vyrovnané rozpočty. Občanští demokraté před letošními volbami slibují, že se jim to do osmi let podaří. Zároveň ale chtějí k úsporným opatřením a škrtům na výdajové stránce přistoupit až po říjnových volbách. Pavel Bém ve vysílání Rádia Česko připustil, že deklarace o zdravých financích a konkrétní kroky jeho strany jsou poněkud v rozporu:

"Pravda je, že před volbami se hodně slibuje a po volbách řada těch slibů zůstává pouze ve stranických sekretariátech a archivech."

POSLECHNĚTE SI CELÝ POŘAD V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je pražský primátor a dvojka na pražské kandidátce ODS pro říjnové sněmovní volby Pavel Bém. Co pro něj bude ve Sněmovně víc - loajalita k vedení strany nebo k tomu, jak vidí principy ODS? Opustí se zvolením do Sněmovny magistrát?

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme