Výživová poradkyně: Vegetariánství u dětí nedoporučuji

Školní jídelny mohou být úspěšným tématem předvolebních kampaní, ale ne v České republice, přestože začíná nejen předvolební kampaň, ale i školní rok. Zatímco Spojené státy americké zaplavily plakáty, na nichž se půvabná osmiletá Afroameričanka ptá: Když mohou mít dcery prezidenta Obamy zdravý oběd, proč já ne?, v Česku je dětské stravování na okraji zájmů politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní jídelna

Školní jídelna | Foto: Modřanská ZŠ

Co české děti obvykle jedí ve školních jídelnách, přiblížila pro Rádio Česko výživová poradkyně Kamila Poslušná z brněnské poradny Nutrivia. Podle ní sice dětské stravování není tématem předvolební kampaně, ale úroveň stravy ve školních jídelnách se přesto v posledních letech prudce zvyšuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školní jídelny mohou být úspěšná témata předvolebních kampaní, ale ne v České republice. Mluvíme s výživovou poradkyní Kamilou Poslušnou z brněnské poradny Nutrivia.

"Skladba jídelníčku ve školních jídelnách se mění. Socialistické normy už dávno neplatí. Poslední doporučené receptury vyšly v roce 2007, odpovídají zásadám správné výživy i pestrosti stravy, která je u dětí velmi důležitá, zavádějí i nové netradiční potraviny. Důležitá je i možnost výběru ze dvou či více variant obědů, což je nyní možné už v mnoha školách," přiblížila Poslušná.

Podle Poslušné rozhodně není dobré z jídelníčku vyřazovat maso. "Maso je v dětském jídelníčku velmi důležité, protože obsahuje kvalitní živočišné bílkoviny, klidně z pěti školních jídel může být čtyřikrát maso. Vegetariánství u dětí nedoporučuji, byla bych tady velmi opatrná," vysvětlila Poslušná.

Správně složené jídlo může pak podle Poslušné pomoci i v boji s nadváhou, kardiovaskulárními nemocemi, některými druhy rakoviny či osteoporózou.

Přečtěte si:
Školní jídelny - 8.9.
Stravování dětí ve školních jídelnách

Václav Pešička, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme