Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo začít sloužit už v roce 2050

Vláda si nepřipouští možnost, že by se jí nepodařilo dohodnout se s některou z šesti vytipovaných obcí na vybudování trvalého úložiště jaderných odpadů, uvedl v rozhovoru pro Rádio Česko náměstek ministra průmyslu pro energetiku Tomáš Hüner. Byl by rád, kdyby toto úložiště začalo sloužit v roce 2050.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany | Foto: ČEZ

"Do té doby se nám jistě podaří minimálně jednu z vytipovaných obcí přesvědčit, že hlubinné úložiště není nijak nebezpečné. Daleko nebezpečnější a nezodpovědnější by bylo nechat jaderný odpad, kterého dnes máme už stovky tisíc kubíků, na povrchu země se všemi možnými riziky ohrožení, včetně teroristů," uvedl Hüner.

Jaderný odpad se dnes skladuje v bývalých dolech Richard na Litoměřicku a Bratrství u Jáchymova, vyhořelé palivo pak v meziskladu v Dukovanech, brzy přibude i mezisklad v Temelíně.

Vytipované obce v referendech zatím jedna za druhou úložiště na svém území odmítají - obávají se nejenom případných bezpečnostních rizik, ale i odchodu podnikatelů či turistů z oblasti, snížení cen nemovitostí. Podle Hünera je na vině také stávající způsob vysvětlování a přesvědčování obcí, který ze strany státu dosud nebyl na takové úrovni, aby byli schopni akceptovat argumenty pro výstavbu.

"Existuje mnoho mýtů o škodlivosti úložišť. Dlužíme občanům osvětu, i když všechny nemůžeme vyvézt do Finska, aby se podívali, jak takové úložiště vypadá. Stát také zatím obcím nedokázal nabídnout finanční kompenzaci," je přesvědčený Hüner.

Dodal, že nyní je stát připravený nabídnout obcím rozumnou finanční kompenzaci v řádu desítek milionů korun ročně. "Do roku 2015 bychom měli mít vytipované dvě ze šesti lokalit, s nimiž budeme jednat. V příštím roce bude také obnoven geologický průzkum, který byl pozastavený v roce 2005," popsal Hüner.

Trvalé úložiště má podle Hünera začít sloužit v roce 2065, ale by bylo vhodné je zprovoznit co nejdřív. "Přimlouval bych se zato, aby bylo zprovozněno už v roce 2050 - pro klid občanů i energetiků," uzavřel Hüner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner hovoří na Rádiu Česko o přípravě hlubinného úložiště jaderných odpadů

O rozpočtu Správy úložišť radioaktivních odpadů na příští rok i na další tříleté období jedná ve středu vláda.

Přečtěte si také:
Z nového územního plánu ČR asi zmizí jména obcí, v nichž by mohlo být jaderné úložiště
V Česku se rozhodne o úložišti jaderného odpadu do roku 2025

Alena Adámková, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme