Česká republika o Muchovu slavnou Slovanskou epopej nepřijde

O slavnou Slovanskou epopej Česká republika nepřijde. Radiožurnálu to potvrdil jak vnuk Alfonse Muchy John, prezident stejnojmenné nadace, tak radní pro kulturu hlavního města Praha Milan Richter.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisk bratrské bible (obraz Alfonse Muchy ze Slovanské epopeje)

Tisk bratrské bible (obraz Alfonse Muchy ze Slovanské epopeje)

Spekulace se začaly objevovat v souvislosti s nenaplněnou podmínkou darovací smlouvy Alfonse Muchy, že hlavní město Praha pro dvacet obřích pláten vybuduje nový výstavní sál.

"Je to naprosto vyloučené. Pověřili jsme několik externích advokátních kanceláří, aby prověřily možnosti a právní nároky dědiců na dílo Slovanská epopej. Závěry jsou jednoznačné, dílo je plně ve vlastnictví hlavního města Prahy. Zmíněný závazek je pouze v rovině morální," uvedl Richter.

Podle Muchy jsou informace o jiném přesunu vzácných olejomaleb rovněž liché. "Myšlenka, že by Slovanská epopej opustila Českou republiku, je blbost. Je to účelový útok proti rodině a nadaci," potvrdil John Mucha.

Praha se ale stále nedohodla s prezidentem Nadace Alfonse Muchy a správcem Muchova odkazu Johnem Muchou na konkrétním místě expozice, ve hře má tři varianty. O těchto variantách chce vnuk Alfonse Muchy začátkem září dál s městem jednat.

"Město Praha má možnost postavit velkolepé muzeum, a to nejen pro Slovanskou epopej, ale pro celé dílo Alfonse Muchy. Diskuse je stále živá," řekl Mucha Radiožurnálu.

Město Praha a potomci Alfonse Muchy by se tedy měli v nejbližších dnech sejít a dohodnout se, kde a kdy dvacet obrazů v Praze umístí. Malířův vnuk preferuje variantu, že by v Praze vznikla nová výstavní síň, která by zároveň sloužila jako Muzeum Alfonse Muchy.

Epopej může být i v Křižíkově pavilonu nebo Průmyslovém paláci

Radní Richter Radiožurnálu zase potvrdil, že rozhodnutí o umístění expozice chce učinit už do konce srpna.

"Pokud se do konce srpna nikdo neozve, tak budeme muset variantu zvolit my. Budeme postupovat tak, aby epopej byla co nejdřív umístěná v hlavním městě. Následné kroky bude muset schválit rada a zastupitelstvo, takže konkrétní varianty nechci prozrazovat," předestřel Richter.

V rámci možného umístění se spekuluje o Křižíkově pavilonu, prostorách vyhořelého Průmyslového paláce nebo stavbě nového výstavního sálu, která je koneckonců podmínkou (byť morální) slavného malíře.

Epopej byla vystavená v Praze jen jednou, a to v roce 1928. Od té doby je v zámku Moravský Krumlov, kde by měla být až do konce září.

Přečtěte si také:
Muchova epopej se možná přesune do Křižíkova pavilonu
Slovanská epopej nadále zůstává v zámku v Moravském Krumlově
Muchovu Epopej zřejmě vrátí z Krumlova do Prahy
Spor kolem Muchovy epopeje

Michaela Vetešková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme