Studenti chystají další protesty nejen kvůli státním maturitám

Středoškoláci se opět ozývají. Nelíbí se jim, že by se stání maturity měly odložit pouze o jeden rok. To totiž navrhuje poslanec za ODS Walter Bartoš. Tímto krokem chtěl najít ve sněmovně konsenzus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti státním maturitám

Demonstrace proti státním maturitám | Foto: Tomáš Adamec

Pro novelu zákona, podle níž by se mělo pod státním dohledem maturovat až v roce 2011, by měli hlasovat i sociální demokraté. Jenže středoškoláci přinášejí další argumenty, proč novou podobu státních maturit odložit o dva roky.

"Ministerstvo za několik posledních měsíců nezajistilo akceptaci od vysokých škol, nebylo schopné vybrat hlavního dodavatele ani výrazně zlepšit informovanost studentů. Naopak poslední činy ministryně Kopicové nebyly podle našeho názoru ku prospěchu věci a v otázce státních maturit vládne větší chaos než před našimi protesty," uvedl autor petice a jeden z organizátorů první demonstrace Filip Vích.

Šéf příprav maturit, Pavel Zelený z Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání, dává studentům v určitých věcech za pravdu. "V přípravách se zapomnělo na to, že se musí dohodnout s vysokými školami, aby akceptovaly výsledky jako přijímací kriterium. To se podcenilo, nezačalo se na tom pracovat a výsledek je ten, že vysoké školy na to nereagují, takže tohle musíme do roku 2011 odstranit."

Studenti navíc plánují další demonstraci. "Demonstrace by se nemusela týkat jen státních maturit ale i velmi špatné situace v českém školství a vědě. Tím mám na mysli nízké financování vědy a výzkumu, podfinancované české školství či některé velmi špatné kroky ministerstva a vůbec chybějící dlouhodobější koncepci, která by zlepšila české školství a vědu," dodává Vích.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme