Česku nehrozí zablokování plynovodu z Německa

Energetický regulační úřad prověřuje informaci, že někdo v Německu vykoupil od ledna až do října příštího roku celou volnou kapacitu plynovodu. Pokud by to byla pravda, nedostal by se tudy do Česka žádný plyn nebo by dotyčný mohl chtít za uvolnění zaplatit. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta však nehrozí žádné nebezpečí: "Došlo k předprodání kapacity, která je na německé straně. Z naší strany žádný problém není. Kapacita tam je dostatečně volná. Pokud by obchodníci chtěli od nás vyvážet plyn a mít volnou kapacitu, tak není problém."

Přehrát

00:00 / 00:00

O vykoupení volné kapacity plynovodu z německé strany mluvil v Rádiu Česko předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Navíc plyn teče většinou od nás do Německa a ne naopak, takže nejde o velké ohrožení. Regulační úřad navíc už požádala německého regulátora, aby situaci prověřil.

Hlavní problém je v rozdílné legislativě. Český energetický regulační úřad proto už loni požádal německou stranu o její sjednocení. "Chceme sjednotit podmínky jako je tomu u tranzitních přechodů s elektřinou. Aby obchodníci měli jistotu, že mají kapacitu a zároveň, aby mohli svým zákazníkům garantovat, že plyn, který nakoupili, skutečně potrubím projde," uvedl Fiřt.

Podle něj České republice nehrozí bezprostřední ohrožení: "V případě, kdyby nastala obdobná situace jako letos v lednu, kdy vyschlo potrubí a z východu nebyl dodáván žádný plyn, pak kapacita, kterou má rezervovanou RWE Transgas, je volná pro tok z Německa."

Přečtěte si také:
Dohoda o plynovodu Nabucco podepsána, závislost Evropy na Rusku by se mohla snížit
Rusko varovalo Evropu před další plynovou krizí
Štěpán pro Rádio Česko: South Stream má před Nabuccem náskok, Evropa by se měla zaměřit na terminály s kapalným plynem
Rusko a Ukrajina podepsaly dohody o plynu
Dodávky ruského plynu do Česka jsou přerušené

Martin Křížek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme