Premiér Fischer svolal schůzku k rozpočtu

Kvůli státním rozpočtu na příští rok se sešli premiér Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota s předsedy ODS a ČSSD Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Chtějí najít způsob, jak snížit příští rok schodek rozpočtu. Bez změny zákonů by se totiž schodek mohl vyšplhat na 230 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Jan Fischer

premiér Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

"S ministrem financí představujeme varianty možného dalšího postupu při sestavování rozpočtu. Varianty jak obsahové, tak některé procedurální a chceme znát bezprostřední reakci ostatních a poté si naformulujeme další postup," řekl Jan Fischer.

Ministr financí Eduard Janota navrhuje zvýšit dolní i horní sazbu DPH. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Ekonomičtí odborníci ČSSD a ODS europoslanec Jiří Havel a poslanec Michal Doktor se v Rádiu Česko shodli na tom, že odhady ministra financí nejsou přehnané a deficit se snížit musí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co v Rádiu Česku říkali na schodek rozpočtu ekonomičtí experti ČSSD a ODS Jiří Havel a Michal Doktor

"Politická scéna musí po volbách najít sílu a odvahu snížit deficit až o 70 miliard," řekl Doktor. Úspory plánuje i ČSSD, podle Havla ale nižší, než o kterých mluví ministr financí.

Janota je k prosazení svých návrhů skeptický: "Jsme v době těsně před volbami a určitý populismus politiků roste, čím více se blížíme k termínu voleb. Takže očekávám, že naprostá většina z nich se k tomu bude stavět velmi, velmi chladně a spíše bude kritizovat nebo ty věci zlehčovat," uvedl už dříve Janota.

Přečtěte si také:
J. Paroubek: Schodek státního rozpočtu by mohl být do 180 miliard
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme