Hostie pro papeže Benedikta XVI. budou hotovy do konce týdne

Českou republiku navštíví příští měsíc papež Benedikt XVI. Bude tu od 26. do 28. září a kromě Prahy zavítá i do Brna a Staré Boleslavi. Jeho návštěva zaměstnává v těchto dnech i pracovníky jediné výrobny hostií v republice. Dostali mimořádnou zakázku na 150 tisíc kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hostie

Hostie | Foto: Comstock Images

Provoz výrobny v Bílé Vodě na Jesenicku objednávka nijak zvlášť nezatíží. Takový počet totiž stihne vyrobit za jednu a půl směny.

"Nijak zvlášť nás to nezatíží. Jsou to klasické hladké hostie, které musí být do konce týdne hotové a sbalené," uvedl jednatel hostiárny Milan Uhlíř.

Hostie se vyrábí pouze z mouky a vody. "Je třeba znát přesně poměr, protože když je těsto špatně namíchané, tak se potom lepí na plotýnky nebo oplatky praskají. Člověk musí mít zkušenost a musí to umět," dodává Uhlíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Andrey Švubové pro Rádio Česko o výrobě hostií.

Z těsta se nejdříve upečou velké ale křehké pláty oplatek, které se potom musí jeden den vlhčit. "Po jednom dnu se vyberou, poskládají se do kostek po padesáti a z těchto kostek se vykrajují samotné hostie," popisuje postup výroby Uhlíř.

Hostiárna za směnu upeče zhruba dva tisíce obdélníkových oplatek, z kterých se hostie vykrajují. Denně se jich tak vyrobí přibližně sto tisíc.

"Hostie se potom kontrolují a ručně přebírají, vyberou se z toho zlomky a drobky a do sáčku balíme jen čisté vytříděné hostie," popisuje konečnou fázi výroby jednatel hostiárny v Bíle Vodě.

Mnoho odpadu při výrobě hostií nebývá, zbytky plátů jdou také na prodej, říká se jim unichipsy.

Přečtěte si také:
Návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice
V Česku vrcholí přípravy na návštěvu papeže Benedikta XVI.
Pražský hrad zveřejní podrobnosti o papežově návštěvě
Na bohoslužbu s papežem se chystá více lidí než na Madonnu
Papež Benedikt XVI. navštíví Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi

Andrea Švubová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme