Policie zpřísní kontroly na silnicích, bojí se návratu lidí z prázdnin

Kvůli silnějšímu provozu na českých silnicích vyrazí do terénu víc policistů než obvykle. Poslední prázdninový víkend bývá co do počtu nehod a mrtvých tragický, loni při něm zemřelo 13 lidí. Řidiči proto musí počítat s řadou bezpečnostních opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní kontrola

Dopravní kontrola | Foto: Policie ČR

"Máme vytipované úseky, do kterých hlídky směřujeme. Jsou to úseky, které byly kritické nejenom v loňském roce, ale které se jevily jako problémové, nebezpečné i během letošních prázdnin," řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Policie bude podle Matznera reagovat i na očekávaný zvýšený výskyt neukázněných řidičů. "Budeme postihovat řidiče, kteří nedodržují předepsanou rychlost a s ohledem na prázdniny a děti převážené ve vozidlech se zaměříme i nato, zda řidiči používají pro děti předepsané homologované autosedačky," uvedl Matzner.

Podle ředitele pražské policie Martina Červíčka nasadí policisté nejlepší techniku, kterou mají k dispozici. "Budeme používat motocykly se záznamovými zařízeními, využijeme i vrtulník, abychom mohli nejen monitorovat provoz, ale mohli i reagovat na jakýkoli případný kolaps.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ústředního automotoklubu Pavel Kuchálik na Rádiu Česko

Podle mluvčího ústředního automotoklubu Pavla Kuchálika patří poslední prázdninový týden mezi ty nejhorší v roce. "Srovnatelný je možná jen se začátkem prázdnin a s některými obdobími v okolí hlavních svátků," řekl Kuchálik.

Doporučuje proto, aby řidiči své návraty z dovolených důkladně promýšleli. "Je třeba dobře vybrat trasu, vyhnout se silnicím, které jsou nejvíce ohrožené vytvářením kolon. Tam je potom nervozita, vzrůstá únava a vznikají krizové situace," dodal Kuchálik.

Další opatření mohou řidiči očekávat i v prvním zářijovém týdnu. Na začátek měsíce mimo jiné policie připravila dvě dopravně - bezpečnostní akce, které budou zaměřeny na dodržování předpisů.

Přečtěte si také:
Letos v červenci bylo na silnicích nejbezpečněji za posledních dvacet let
Bezpečný červenec?
Počet vážných dopravních nehod na jihu Čech klesá
Nehodovost motocyklistů je vysoká, policisté se na ně zaměří při silničních kontrolách
Nejlepší půlrok na silnicích od roku 1990
Osvědčil se bodový systém?
Nejbezpečnější květen na silnicích za 5 let

Igor Maňour, Denisa Jeřábková, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme