Vláda na neformální schůzce hledá úspory v rozpočtu

Ministr financí Eduard Janota se v pražské Kramářově vile snaží přesvědčit své kolegy z úřednické vlády, aby svým resortům pro příští rok utáhli opasky. Kabinet se neformálně sešel, aby projednal podobu připravovaného rozpočtu na rok 2010. Janota přitom pokládá za realitu rekordně vysoký deficit ve výši 230 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Zdroj: ČTK

Aby byl deficit nižší, musel by parlament schválit Janotův úsporný balíček, který obsahuje zvýšení daní a pokles státních výdajů. V tom případě by schodek mohl klesnout na 160 miliard korun.

Na čtvrtečním jednání se ministr financí proto snažil přesvědčit předsedy obou nejsilnějších parlamentních stran, aby prosadili balíček úsporných opatření ještě před volbami. To se ale nepodařilo, potvrdil Eduard Janota v dnešním Ranním interview Radiožurnálu.

"Lídři nejsilnějších politických stran v podstatě vyloučili možnost, že by navrhovaný úsporný balíček prošel hlasováním ještě této sněmovny, to znamená před volbami."

"Takže logicky z tohoto důvodu budu muset předložit deficit rozpočtu ve výši asi 230 miliard, a ani to nebude jednoduché, protože celá řada resortů chce po mně různé úpravy rozpočtu, navýšení, takže o tom právě bude dnešní a zítřejší jednání na úrovni vlády," řekl Janota.

Významně uskromnit se v příštím roce budou muset všechna ministerstva.

"Snažili jsme se škrtat tam, kde to podle názoru ministerstva financí bylo možné. Některým kapitolám jsme krátili běžné a investiční výdaje o 20 procent, některým o 10, některým o 15 procent. Za druhé jsme se snažili vyřešit problém takzvaných mrtvých duší, to znamená neobsazených míst na jednotlivých ministerstvech a v jejich podřízených organizacích."

Podle ministra Janoty to ale nebude stačit. Výpadek příjmů bude totiž obrovský - 140 až 160 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Ranní interview Radiožurnálu s Eduardem Janotou

ČSSD i ODS návrh státního rozpočtu vypracovaný kabinetem premiéra Jana Fischera neodmítají, před volbami ale nechtějí přistoupit na změny příslušných zákonů.

Ministerstvo financí navrhuje rozpočtové škrty ve výši 40 miliard korun. Úsporný balíček počítá mimo jiné i se zvýšením obou sazeb DPH nebo nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty.

K tématu si můžete také přečíst:
Ministr Janota předloží v neděli vládě dvě varianty rozpočtu
Schodek státního rozpočtu chtějí politici řešit až po volbách
Ministr financí navrhl politikům snížení schodku rozpočtu
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty

Marika Táborská, Tomáš Medek, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme