Palestinci odmítají mírové rozhovory, dokud Izrael nezastaví budování osad

Palestinský prezident Mahmúd Abbás odmítne jakékoli pozvání k mírovým rozhovorům, pokud Izrael nezastaví budování židovských osad na okupovaných územích. V Rámalláhu to prohlásil palestinský vyjednávač Nabíl Šás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ulice Ramalláhu

ulice Ramalláhu | Foto: Jaromír Janev

Šás tak reagoval na úvahy, že by americký prezident Barack Obama mohl už koncem září pozvat Mahmúda Abbáse a také izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k jednání do Spojených států.

Izrael zvažuje zmrazení výstavby židovských osad na 9 až 12 měsíců, a to pouze na západním břehu Jordánu. Američané už také dali najevo, že nebudou židovský stát nutit, aby výstavbu přerušil už před mírovými rozhovory.

Palestinci ale trvají na své podmínce a dnes ji také upřesnili: Izrael prý musí s osadami přestat nejen na západním břehu, ale také ve východním Jeruzalémě. Moratorium má podle Šáse trvat až do doby, kdy se dosáhne mírové dohody.

Palestinci poukazují na to, že i když Izrael v uplynulých 16 letech vedl mírová jednání, počet židovských osadníků se za tu dobu zdvojnásobil na skoro půl miliónu.

Přečtěte si také:
Izrael a USA se přibližují dohodě ohledně židovských osad
Izraelské vedení v tichosti zmrazilo nové projekty židovských osad
Přes kritiku vystěhovala izraelská policie ve východním Jeruzalémě další arabské rodiny
Američané a Izrael se prý přibližují kompromisu ohledně židovských osad
Izraeli se nelíbí Obamova kritika židovské výstavby ve východním Jeruzalémě

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme