Duel Radiofóra: Jsou úsporné zářivky opravdu ekologické?

Od 1. září nebudou na tuzemský trh uváděny žárovky, které nejsou čiré a jejichž příkon je 100 wattů a vyšší. Podle nařízení Evropské komise by měly klasické žárovky po roce 2012 úplně zmizet, na trhu budou jen žárovky úsporné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žárovka

žárovka

Jde o opatření, které skutečně povede ke snížení spotřeby elektrické energie a ochraně životního prostředí, nebo se jedná o zbytečné byrokratické rozhodnutí učiněné pod tlakem lobbistů? O tom diskutovali v Duelu Radiofóra bývalý ministr životního prostředí a poslanec Strany zelených Martin Bursík a Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Duel Radiofóra: Exministr životního prostředí Martin Bursík a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach o zákazu klasických žárovek

Podle Macha je zákaz žárovek nedemokratický, protože o něm nerozhodl náš parlament, ale Evropská komise.

Podle Bursíka však zmocnění pro Evropskou komisi učinil Evropský parlament, který zastupuje jednotlivé státy. Bursík pak nerozumí, proč je kolem zákazu tolik bouře, když je to ekologické, ekonomické, dlouhodobě připravené, výrobci mají přechodné období, aby se připravili, navíc i cena úsporných zářivek půjde dolů.

"EU chce snížit spotřebu energie. Kdyby se nic nedělalo, tak by se spotřeba na svícení zvýšila do roku 2020 o 20 %. Takto se naopak sníží o 40 %. Kdo nyní používá klasické žárovky, plýtvá a vyhazuje peníze," argumentoval Bursík.

Podle Macha jde však o výsledek lobbingu výrobců zářivek "Evropská unie má spotřebitele za idioty, když si myslí, že se sami neumí rozhodnout, co je výhodnější. Leckdy je výhodnější zářivka, leckdy, třeba ve sklepě, klasická žárovka. Jde o to, aby se každý sám rozhodl. Jak může EU rozhodovat za občany?," rozčiluje se Mach.

Navíc podle Macha některé úsporné zářivky obsahují rtuť, takže jejich likvidace je složitá, navíc podle některých evropských spotřebitelských organizací je jejich výroba drahá a ekologicky náročná, takže to převýší jejich úspornost pokud jde o spotřebu elektřiny.

Přečtěte si také:

Klasické žárovky mají do tří let zmizet z evropských obchodů
Lidé ve velkém skupují klasické žárovky, úsporné příliš nechtějí
Žárovky a neprůhlednost evropské politiky
Výhody úsporných žárovek

Alena Adámková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme