Nový rozpočet by se měl projednávat ještě před předčasnými volbami

Ministři chtějí předložit legislativní změny, které by měly snížit schodek státního rozpočtu, ještě této sněmovně. Chtějí tak schválit své návrhy ještě před říjnovými předčasnými volbami. Návrhy proto vláda projedná už 9. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - ilustrační foto

Peníze - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kabinet počítá s deficitem maximálně 230 miliard, ideálně pak se schodkem na úrovni 165 miliard korun.

"Chceme, abychom přišli s balíčkem legislativních změn, nabídli ho ještě této sněmovně k projednání samozřejmě za mimo řádných okolností a požádali sněmovnu o schválení. Pokud si návrh neosvojí, budeme navrhovat rozpočet k 30. září ve výši 230 miliard," uvedl Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o projednávání státního rozpočtu na rok 2010.

Mezi návrhy na snížení deficitu státního rozpočtu, které vláda projedná 9. září, je i zvýšení sazeb DPH. Vláda bude také pokračovat v jednání o takzvaných nadpožadavcích jednotlivých rezortů.

Ministři snížili své požadavky na 12 miliard

Ministři po včerejší debatě už slevili ze svých požadavků, které byly původně na úrovni osmdesáti miliard. Ve hře jsou tak požadavky na 12 miliard korun.

"Jsem rád, že kolegové ve vládě pochopili vážnost situace a své původní představy radikálně snížili. Já je můžu ujistit, že ani 12 miliard nemůže být pro tuto vládu číslem, se kterým se v dané chvíli spokojí," uvedl Eduard Janota.

Ministr financi tak potvrdil, že pokud se podaří prosadit některý z požadavků, bude to na úkor dalších úspor. Zmínil se taky, že pro příští rok zřejmě nebudou důvody k valorizaci důchodů. Zároveň připustil, že dojde k propouštění na ministerstvech.

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

ODS: rozpočet až po volbách

Snahu premiéra Jana Fischera předložit rozpočtové změny ještě současné sněmovně odmítají občanští demokraté. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka by státní rozpočet měla schválit až sněmovna, která vzejde z říjnových voleb.

"Tato vláda by měla připravit rozpočet pro novou vládu, která ho předloží včetně legislativních návrhů, které Janota napíše, tak, aby všechny legislativní změny byly schváleny během ledna a února příštího roku, aby byl sestaven reálný rozpočet, který by platil od 1. 7. příštího roku na 18 měsíců jako rozpočet krizový," uvedl Mirek Topolánek.

ČSSD nechce zvýšení DPH

Předseda ČSSD Jiří Paroubek naopak řekl, že jeho strana by mohla Janotův návrh částečně podpořit: "O sedmdesáti osmdesáti procentech věcí, které jsou v Janotově balíčku, můžeme jednat a pravděpodobně i souhlasit. Jsou ale věci se kterými souhlasit nebudeme, jako je navýšení DPH v nižší sazbě z 9 na 11 procent. To by ve svých důsledcích totiž vedlo k růstu cen potravin, léků, a služeb."

Sociální demokraté vidí cestu ke snížení schodku rozpočtu například v navýšení daně z příjmu právnických osob nebo v progresivní dani fyzických osob, která by se vztahovala na lidi s nejvyššími příjmy.

Nad rozpočtovými změnami diskutovali včera také odboráři. Podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů Milana Štěcha je nutné sáhnout v sestavovaném rozpočtu i na stranu příjmů. Odboráři by konkrétně chtěli zrušit už schválená snížení daní a pojistného pro rok 2010 a také zrušit snížení sociálního pojistného u zaměstnavatelů.

Lenka Buriánková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme