O dalším osudu vyhlášených voleb budou na Pražském hradě jednat politici

Pořádání předčasných voleb 9. a 10. října je ohrožené. Důvodem je rozhodnutí Ústavního soudu kvůli stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka. Předsedové parlamentních stran a komor budou s prezidentem a premiérem řešit, jak odložení voleb zabránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Ústavní soudci v úterý odložili kvůli Melčákově stížnosti proti zákonu o zkrácení volebního období sněmovny vykonatelnost rozhodnutí prezidenta Václava Klause, kterým předčasné volby vyhlásil.

Nezodpovědné a jdoucí proti zájmům obyvatel České republiky - s takovými slovy přijali postup Ústavního soudu předsedové nejsilnějších parlamentních stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková shrnuje reakce politiků na rozhodnutí Ústavního soudu

Předseda ODS Mirek Topolánek kvůli tomu hned požádal prezidenta Václava Klause o svolání schůzky, kde by se politici měli na dalším společném postupu dohodnout.

"Výsledkem tohoto jednání musí být závazek předsedů Poslanecké sněmovny, Senátu a vlády, že v nejkratším možném termínu doručí vyjádření Ústavnímu soudu k ústavní stížnosti poslance Melčáka. Tento krok je nezbytný k urychlenému jednání Ústavního soudu," uvedl Topolánek.

Kritika zaznívá i z lidového domu. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by politici měli na schůzce najít společné řešení, jinak na podzim může hrozit ústavní krize.

"Myslím, že jsme byli všichni překvapeni tímhle náhlým bezpříkladným rozhodnutím Ústavního soudu, takže budeme hledat cestu," podotkl Paroubek.

Před schůzkou s prezidentem nechtěli političtí lídři příliš odhalovat karty. Obecnou změnu ústavy, na jejímž základě by sněmovna v současném složení skončila, by ale podle Topolánka s Paroubkem mohli zákonodárci schválit i během několika dnů.

KDU-ČSL chce jednání o politické vládě

Jiné řešení navrhují lidovci. Jejich předseda Cyril Svoboda chce jednání o politické vládě. "Neboť jediné dnes jisté datum voleb je červen 2010 a Fischerova vláda byla jmenována jen jako překlenovací vláda do předčasných voleb v říjnu tohoto roku," připomněl Svoboda.

Komunisté Ústavní soud kritizují za to, že nevzal v úvahu veřejný zájem předčasných voleb. Na Hrad se vypraví také. S čím, to upřesnil předseda KSČM Vojtěch Filip:

"Rozhodnutí považujeme za víc než kontroverzní, protože poouvají parlamentní typ české demokracie do zatím nedefinovatelného stavu, kdy moc soudní si na sebe bere větší díl rozhodování, než jí v běžné dělbě moci náleží."

TOP 09 a SZ: Situaci je třeba vyřešit co nejdříve

Představa, že 9. a 10. října zůstanou volební místnosti zavřené, nenechala chladnými ani členy TOP 09. Chtějí, aby se soud kolem termínu pořádání voleb vyjádřil co nejrychleji. Podle poslankyně Vlasty Parkanové je ale zákon o zkrácení volebního období sněmovny na hranici ústavnosti.

"Teď musíme vyčkat rozhodnutí Ústavního soudu. Domnívám se, že má plné právo se k tomu takto vyjadřovat, byl-li k tomu návrhem poslance Melčáka vyzván," dodala Parkanová.

Strana zelených se od kritiky Ústavního soudu jinými stranami distancovala s tím, že rozhodnutí soudců respektuje. Úřadující předseda zelených Ondřej Liška ale doufá, že konečný verdikt soudu o pořádání voleb padne co nejdřív.

"Pokud bychom nesouhlasili se stanoviskem Ústavního soudu, je stále potřeba ho respektovat. Ústavní soud je jistě natolik odpovědný, že nebude své finální rozhodnutí žádným způsobem prodlužovat," řekl Liška.

Politické strany své kampaně necelých šest týdnů před vyhlášeným termínem voleb zatím kampaně přerušovat nebudou. Předsedové stran vesměs říkají, že finanční prostředky na kampaň už byly vynaloženy, termíny mítinků jsou pevně stanoveny a lidé politiky ve svých městech očekávají.

Přečtěte si také:
Právníci: ÚS si prodloužil čas na posouzení Melčákovy stížnosti
Klaus svolává na Hrad mimořádnou schůzku kvůli rozhodnutí ÚS
Předčasné volby může ovlivnit ústavní stížnost poslance Melčáka

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme