Čínská policie rozehnala demonstraci proti průmyslovému znečištění

Čínská policie zasáhla proti desetitisícům obyvatel provincie Fu-ťien. Ke střetům došlo poté, co demonstranti kritizující vysokou míru znečištění životního prostředí nejprve zajali dva policisty a později i místní úředníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Isifa/Getty Images

Čínské úřady potvrdily, že se v obci Feng-wej střetlo v noci z pondělí na úterý na deset tisíc lidí s dvěma tisíci zasahujícími policisty.

Bezpečnostní jednotky se dav snažily rozehnat varovnými výstřely a slzným plynem. Zranění byli na obou stranách, z toho jeden policista se nachází v kritickém stavu. Ošetření muselo vyhledat i nejméně deset vesničanů.

Násilnou konfrontací tak skončily dva týdny trvající protesty místních obyvatel, kteří si stěžují na zdravotní problémy včetně nárůstu případů onemocnění rakovinou, které podle nich mají na svědomí koželužna a ropná rafinérie.

Obří komplex, na kterém se podílejí největší světové petrochemické společnosti, Sinopec, Exxon Mobil a Saudi Aramco má být dokončen v roce 2012.

V poslední době se počet násilných protestů v Číně kvůli úniku nebezpečných látek do ovzduší zvyšuje a problémem se musí zabývat centrální vláda.

Přečtěte si také:
V Číně bylo otráveno olovem dalších více než 1300 dětí
Čínská vláda čelí dalšímu skandálu, tentokrát s vanadem
Čína přiznala překročení mezinárodních limitů pro znečištění vzduchu
Čína přiznala rozsáhlé znečištění svých vodních ploch
Čína uzavřela čtyři stovky podniků znečišťujících životní prostředí

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme